Парламентът ще заседава извънредно от 14.00 следващия вторник, 16 юли,

...
Парламентът ще заседава извънредно от 14.00 следващия вторник, 16 юли,
Коментари Харесай

НС ще заседава извънредно заради машинното гласуване

Парламентът ще заседава изключително от 14.00 идващия вторник, 16 юли, разгласи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. По-рано съвещанието бе провалено заради липса на кворум в залата.
В дневния ред на изключителното съвещание ще бъдат включени измененията в Изборния кодекс, предвиждащи отпадане на машинното гласоподаване за локални и парламентарни избор, оповестява БГНЕС. Те трябваше на бъдат разисквани на първо четене през днешния ден, само че депутатите Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не се записаха в пленарната зала и на процедура провалиха съвещанието.

„ Обидно е, че през днешния ден, когато честваме 28 години от приемането на новата Конституция от VII Велико Народно заседание, се случва този неприличен акт. Колегите бяха в залата, а не се записаха “, акцентира Караянчева.

Председателят на Народното събрание напомни, че до лятната почивка на депутатите има още три седмици работа и ги прикани за цялостна готовност и добра законодателна активност.

След като стана ясно, че сутринта Народно събрание не може да събере кворум последваха реакции от разнообразни политици.

Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи провали днешното пленарно съвещание, съобщи в коридорите на Народното събрание ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. На въпрос за какво по този начин постъпват сътрудниците от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, Дариткова отговори: „ Нямат въображение, да измислят нещо ново “.

„ Действията им са същите, както преди европейските избори. Заявленията им, че ще трансформират маниера си, се оказаха неистина. Ще се оправим идната седмица с откриването на кворума, ще разгледаме измененията в Изборния кодекс.

По - добре е да се борим с причини в дебата, в сравнение с да използваме подли номера “, сподели тя.

" Позицията ни по въпроса за машинното гласоподаване е твърда, за това и през днешния ден не се регистрирахме в зала. За гласоподаване по други законопроекти ще сме в зала. Не сме имали планувани общи дейности с депутатите от Движение за права и свободи ", съобщи Корнелия Нинова.

" ГЕРБ работят напук, без да одобряват причините на опозицията и на обществото ", сподели още тя пред публицисти. " Искахме да не се трансформира Изборния кодекс малко преди избор, само че ГЕРБ за следващ път се пробват да го създадат и то 3 месеца преди локални избори. ГЕРБ за челен път си разрешават да нарушават конституционни правила ", сподели още водачът на Българска социалистическа партия.

Против сме машинното гласоподаване. Това е най-елементарната форма за манипулиране на избори. Това съобщи Валери Симеонов, водач на НФСБ и съпредседател на Обединените патриоти, оповестява Novini.bg. " И Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи си вършат техните си игри, театралничат и играят контра по положителните оферти ", добави Симеонов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР