Парламентът ще заседава извънредно днес, за да разгледа на първо

...
Парламентът ще заседава извънредно днес, за да разгледа на първо
Коментари Харесай

Управляващите ще направят нов опит да отнемят машинното гласуване

Парламентът ще заседава изключително през днешния ден, с цел да прегледа на първо четене предлагането на ръководещите за анулация на машинното гласоподаване на локални и парламентарни избори. Промените в Изборния кодекс трябваше да бъдат утвърдени предишния петък, само че Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи провалиха кворума и съвещание нямаше.

Според депутати ръководещите са основали организация, с цел да могат да съберат кворум без регистрацията на депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Двете партии не са решили дефинитивно дали ще вземат участие в регистрацията.

С предложенията за промени в Изборния кодекс, импортирани от депутати от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ", се планува анулация на инициираните от Движение за права и свободи разпореждания в законодателството, съгласно които на локалните избори тази есен би трябвало да има опция за гласоподаване с машини в най-малко 6 хиляди секции в страната, а на идващите парламентарни избори да се гласоподава само и единствено с машини.

Мотив за импортираните промени е разбор на Централната изборна комисия (ЦИК), в който се показва, че машинният избор е безценен и към него няма интерес, само че пък се основава учредителен безпорядък при отчитането на резултатите. Изводите са направени след европейските избори на 26 май т.г., когато в 3 хиляди секции в страната с машини гласоподаваха към 160 хиляди гласоподаватели. Според другите калкулации един машинен глас коства сред 56 и 59 лв..

Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " не поддържа анулацията на машинния избор на локалните избори, защото той подсигурява, че няма да се вършат операции с резултатите. Според социалистите препоръчаните от ръководещите промени в Изборния кодекс са началото на края на демокрацията.

Първоначално ГЕРБ разгласи, че има поддръжката на Движение за права и свободи за анулация на машинното гласоподаване, само че след това от придвижването за оповестиха срещу и желаеха машинно броене на хартиените бюлетини.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР