Парламентът ще започне работа с предложението на Обединени патриоти за

...
Парламентът ще започне работа с предложението на Обединени патриоти за
Коментари Харесай

Промени в размера на партийните субсидии обсъждат депутатите


Парламентът ще стартира работа с предлагането на Обединени патриоти за промени в Закона за политическите партии, с което упорстват оптималният размер на партийната дотация да бъде 6 милиона лв. годишно.

Депутатите ще обсъдят на първо четене законопроекта на Обединени патриоти, в който е заложен таван на средствата от държавната дотация, припомня БНР. При приемането на бюджет 2020 ГЕРБ поддържаха нарастването на партийните дотации на 8 лв., като остана и частното финансиране. Обединени патриоти оферират връщане на старите членове от Закона за политическите партии - ще бъде разрешено финансиране единствено от физически лица, услуги към партиите осъществени с персонален труд, персонални дарения или даване на пространства.

Новото предложение на патриотите е да се сложат и предели на дотацията в размер на 6 милиона лв. - два пъти размера на допустимото финансиране за парламентарните избори. Така единствено две политически обединения биха били с понижена партийна дотация - ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Това са единствените две партии на българската политическа сцена, които имаха над 750 хиляди гласа на последните парламентарни избори.

Едно от предложенията е да бъде въведен и оптимален размер на дарението от физически лица за една календарна година от 10 хиляди лв.. По този метод се цели да се избегне зависимостта на партиите от стопански субекти и да се възвърне правната уредба преди изменението на размера на държавната дотация през месец юли 2019 година.

Депутатите ще гласоподават на първо четене и промени в Закона за запазване на околната среда. На наложителна Оценка за влияние върху околната среда ще подлежат всички капиталови планове за изгаряне на боклуци до 100 тона на денонощие. На Оценка на въздействието върху околната среда ще подлежат и всички пробни съоръжения.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР