Парламентът ще започне работа с обсъждане и гласуване на проектокабинета,

...
Парламентът ще започне работа с обсъждане и гласуване на проектокабинета,
Коментари Харесай

Народното събрание ще гласува проектокабинета "Габровски"

Парламентът ще стартира работа с разискване и гласоподаване на проектокабинета, препоръчан от претендента за министър председател на ГЕРБ-СДС Николай Габровски, планува проектопрограмата за работа на Народното събрание. Първо ще бъде гласувана номинацията за министър председател, следват приемане на структурата на държавното управление и състава на Министерския съвет.
 
В понеделник Габровски върна на президента Румен Радев изпълнен първия изследователски мандат. Държавният глава подписа декрет с предложение до 48-ото Народното събрание да избере претендента за министър-председател, излъчен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.
 
Сред целите на държавното управление са държавният бюджет, влизането на България в еврозоната и Шенгенското пространство, както и енергийната самостоятелност, се показва в публикувана до медиите декларация.
 
Министерският съвет, който претендентът за министър председател Николай Габровски предлага, се състои от трима заместител министър-председатели и министри:
заместител министър-председател по ръководство на средствата от Европейския съюз – Малина Крумова;
заместител министър-председател по публичен ред и сигурност и министър на правораздаването – Миглена Тачева;
заместител министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите – доктор инж. Меглена Плугчиева; 
министър на финансите – Маринела Петрова;
министър на вътрешните работи – доктор Благородна Макева;
министър на защитата – Атанас Запрянов;
министър на външните работи – Драгомир Заков;
министър на стопанската система и промишлеността – Мартин Дановски; 
министър на районното развиване и благоустройството – Добромир Симидчиев;
министър на превоза и известията – Прошко Прошков;
министър на труда и обществената политика – доктор Събина Събева;
министър на опазването на здравето – доктор Благомир Здравков;
министър на образованието и науката – проф. доктор Славчо Томов, д.м.н.;
министър на културата – Ириней Константинов;
министър на земеделието, храните и горите – Васил Грудев;
министър на нововъведенията и растежа – Милена Стойчева;
министър на електронното ръководство – Красимир Симонски;
министър на енергетиката – Николай Павлов;
министър на туризма – доктор Мартин Захариев;
министър на младежта и спорта – инж. Борил Кръстев.
 
Представители на другите политически сили разясниха какви са настройките на парламентарните им групи за оферти от Габровски Министерски съвет.
 
Проектокабинетът на Николай Габровски ще има цялостната поддръжка на ГЕРБ-СДС в пленарната зала, съобщи ръководителят на ПГ  на ГЕРБ-СДС  Десислава Атанасова пред публицисти, откакто мандатът беше върнат изпълнен на президента Румен Радев.
 
След съвещание нощес на Централното оперативно бюро на Движение за права и свободи стана ясно, че парламентарната група по-скоро ще поддържа кабинета " Габровски ". Все отново зависи от програмата и от метода, по който ще се показват в залата, изясни ръководителят на партията и групата Мустафа Карадайъ пред публицисти.
 
Председателят на ПГ на " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров съобщи, че позицията им остава същата и те няма да поддържат държавно управление с мандата на ГЕРБ и по по този начин препоръчаната формула. 
 
Проектокабинетът няма да има и гласовете на " Демократична България ". Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов уточни, че няма никакво значение какви хора има в него, тъй като откъм гърба " стърчи " Бойко Борисов.
 
Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов удостовери, че и те ще гласоподават " срещу ". 
 
По време на срещата си с Николай Габровски предходната седмица водачът на левицата Корнелия Нинова съобщи, че го почитат, само че няма да поддържат кабинет, препоръчан от него.
 
Не стана ясно по какъв начин ще гласоподава през днешния ден ПГ на " Български напредък ".  Депутатите имали решение, само че не желали авансово да огласяват пред медиите какво ще е държанието им, стана ясно след съвещание през вчерашния ден на ПГ и на съдружния съвет.
 
Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР