Парламентът ще разгледа в четвъртък на второ четене промени в Закона

Парламентът ще разгледа в четвъртък на второ четене промени в Закона ...

Глоба в размер на 1000 лв. за поставяне на плажна кърпа върху дюните.Парламентът ще разгледа в четвъртък на второ четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Измененията въвеждат глоби за поставяне на палатки или плажни принадлежности (кърпи, чадъри и т.н.) върху дюни, като санкцията е от 500 до 1000 лева. За паркиране или преминаване с пътни превозни средства през пясъчните образувания глобата ще е от 1000 до 3000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3000 и 5000 лева. Предвижда се законът да важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.

Както "Банкеръ" вече писа, промените в закона изкараха зелените на протести. За екоорганизацииите е абсолютно неразбираемо защо тези промени забраняват на гражданите да паркират кемпери и каравани в законни къмпинги и паркинги, или защо е забранено на гражданите да поставят шатри в двора на къщата или вилата си.

От Асоциацията на парковете в България се обръщат към отговорните за това институции с апел за кардинални промени на съществуващата правна рамка с цел гарантиране опазването и устойчивото използване на българските плажове в интерес на икономиката и бъдещите поколения. И предлагат първо да се изпълни решението на Европейската комисия за разваляне на сделките на замяна на горите от държавния горски фонд обявени за непозволена държавна помощ. Според тях, това би върнало в патримониума на държавата над 2700 декара дюни и плажове в районите на Крапец, Шабла, Дурнакулак, Камчия, Шкорпиловци, Бяла и Несебър.

Източник: banker.bg