Парламентът ще одобри идната седмица премахването на мораториума върху строежа

...
Парламентът ще одобри идната седмица премахването на мораториума върху строежа
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП неудържими за рестарта на АЕЦ Белене

Парламентът ще утвърди идната седмица премахването на мораториума върху градежа на АЕЦ " Белене ", както желае държавното управление на Бойко Борисов с претекста, че това ще разреши осъществяване на процедура за търсене на стратегически вложител, с цел да се оползотвори към този момент създаденото и платено нуклеарно съоръжение за плана. Около това мнение се сплотиха ГЕРБ и Българска социалистическа партия по време на разискването в четвъртък в парламентарната енергийна комисия на отчета на енергийния министър Теменужка Петкова с разновидностите за обновяване на атомния план.

Документът породи повече от двучасова полемика, в която се лансираха спомагателни хрумвания за реализацията на АЕЦ " Белене ", с изключение на препоръчаните в отчета. Българска социалистическа партия побърза да предложи назначението на нови консултанти по плана, а Петкова, която като началник на финансовия одит през 2012 година громеше АЕЦ " Белене " като корупционна скица, в този момент енергично защитаваше нуждата от възобновяването ѝ и изясни пред депутатите, че планът към този момент е напълно друг и изцяло нов.

Трансформация на корупционния в миналото за ГЕРБ план

Видяната от ГЕРБ промяна на АЕЦ " Белене " след шест години престой под мораториум бе обяснена от Петкова с заплащането на близо 1.2 милиарда лева от страна на НЕК за оборудването за градежа, откакто бе наказана от съветската " Атомстройекспорт " (АСЕ). Това налагало да се направи още един опит за реализацията на прекъсвания на два пъти за повече от 30 години план. " Несериозно е да се водят договаряния с евентуални вложители в изискванията на мораториум. При спрян план кой вложител ще одобри съществено процедура, ще харчи пари за оценка на опциите и за договаряния ", отговори тя на депутата от Българска социалистическа партия Жельо Бойчев дали в ГЕРБ има настроения да ѝ дадат мандат за търсене на сътрудник в плана, само че да запазят мораториума.

В поддръжка на настояването на Петкова за събаряне на мораториума социалистът Таско Ерменков обърна внимание, че настоящето решение на Народното събрание за прекъсване на плана планува изследване за реализацията на оборудването за АЕЦ " Белене " в АЕЦ " Козлодуй " и търсенето на вложител в парогазова централа на площадката край Белене. Не може за една и съща площадка да се търсят двама вложителя, в случай че се резервира решението от март 2012 година, уточни Ерменков.

Така стана ясно, че вътрешната опозиция в ГЕРБ против анулацията на решенията на Народното събрание и на Министерския съвет от март 2012 година за прекъсване на нуклеарния градеж е потушена и в композиция с напора на Българска социалистическа партия за възраждането му, рестартът е неукротим. Макар че представителят на Движение за права и свободи Рамадан Аталай се разгласи срещу възобновяването и заявява, че партията му ще гласоподава срещу, това е без никакво значение при поддръжката, която АЕЦ " Белене " има и измежду " Обединените патриоти ".

Формално енергийната комисия не организира гласоподаване за одобрение на отчета на Петкова, а по оферти на ръководителя ѝ Делян Добрев всички парламентарни партии могат да внесат в комисията своите оферти по документа и най-после пленарната зала да вземе окончателното решение. Аталай сподели, че Движение за права и свободи няма да внася свое проекторешение и няма да поддържа рестарта.

Българска социалистическа партия с концепция за нуклеарен холдинг

Така най-вероятно на гласоподаване идния четвъртък ще бъде подложено предлагането в отчета, което е за събаряне на мораториума и възлагането на Петкова да създаде процедура за избор на стратегически сътрудник и да предложи структуриране на плана до 31 октомври 2018 година Възможно е въпреки всичко ГЕРБ да излезе с друго от това на Петкова предложение за АЕЦ " Белене ". Българска социалистическа партия също ще се възползва от офертата на Делян Добрев и ще внесе своя концепция за рестарт на плана посредством вкарването на активите му в нуклеарен холдинг, в който да влиза и АЕЦ " Козлодуй " и по този начин с рейтинга на работещата централа да се тегли държавно обезпечен на ниска цена заем за построяването на " Белене ", а след това четирите работещи блока да изплащат заема, изясни някогашният началник на АЕЦ " Козлодуй " и настоящ народен представител от Българска социалистическа партия Иван Генов пред Mediapool. От ГЕРБ обаче не са доста съгласни с тази екзотична концепция.

Пред депутатите в четвъртък Петкова още веднъж изясни, че най-лошото е нищо да не се прави с оборудването, тъй като това означавало отписване на активи за 3 милиарда лева от капитала на НЕК, а това щяло да накара кредиторите на електрическата компания да си изискат предварително погашение на заемите, а това на собствен ред щяло да се отрази и на компанията майка на НЕК – " Българския енергиен холдинг ". НЕК нямало да има от кое място да върне през 2023 година и дадения ѝ от бюджета заем от 1.172 милиарда лева да заплати по арбитража с " Атомстройекспорт ".

Продажбата на доставеното към този момент съоръжение пък щяла с доста малко да понижи загубите на НЕК от плана и още веднъж следвала опасността от кредиторите и несъстоятелността на държавната компания, която освен това нямало какво да прави площадката за атомната централа край Белене, в която били вложени 1.3 милиарда лева Така енергийният министър разви тезата, че нуклеарният градеж би трябвало да се възобнови освен поради купеното към този момент съоръжение, само че и тъй като в страната ни ще има енергиен недостиг от тъкмо 2000 МВ, защото поскъпващите въглеродни квоти и европейските условия поставяли българките въглищни централи пред тествания и неспособност да работят още дълго.

Официално писмо и от " Арева "

Петкова даже сподели, че към формалните писмени планове да влага в плана от страна на Китайската държавна нуклеарна корпорация са се прибавили и такива от френската " Арева ". От думите на Генов обаче стана ясно, че желанието на " Арева " е да взе участие като акционер на база на оборудването, което тя би трябвало да обезпечи за нуклеарната централа според нейното съглашение с " Атомстройекспорт " за построяването на АЕЦ " Белене " от преди прекъсването на плана. Петкова обаче не даде елементи в тази посока. Самата " Росатом ", притежател на АСЕ, предходната седмица разгласи, че е подготвена да взе участие при всички условия в процедура за АЕЦ " Белене ", а преди ден и съветският президент Путин разгласи, че Москва е подготвена да се върне в плана.

Чии сметки за тока от " Белене " са по-прави?

Според Генов държавното управление на ГЕРБ не трябва да бяга като от чума от даването на държавния гаранции за нуклеарния план и прикани той да се осъществя като напълно държавен, тъй като себестойността на електрическата енергия от " Белене " щяла да коства 25 евро за мегаватчас – колкото коства в този момент от АЕЦ " Козлодуй ", и при пазарни цени от 65-70 евро разликата от 40 евро освен щяла да стига за погашение на заема в границите на 13-14 години, само че и да " стане златна кокошка " в продължение на още 75 години. Според някогашния началник на АЕЦ " Козлодуй " сметките и на Българска академия на науките, и на HSBC били криви, тъй като били считани при високи лихви на заема, които страната гаранция щяла да намали и в действителност посочваните цени не били за себестойността на беленския ток, а пазарните. Генов счита, че няма метод подобен план да не притегли частен вложител, само че нямало смисъл страната да отстъпва такава облага на различен.

И зам.-председателят на комисията Валентин Николов от ГЕРБ, който също бе шеф на АЕЦ " Козлодуй ", обърна внимание, че предложенията на Петкова не плануват опцията настоящата нуклеарна централа да финансира АЕЦ " Белене ".

Енергийният министър обърна внимание на депутатите, че е вероятен и разновидността по модела на построяването на унгарската АЕЦ " Пакш 2 " и да се вземе държавна обезпечен заем от Русия, който да стартира да се изплаща с приходите от работата на централата след въвеждането ѝ от употреба.

" Явно ще има женитба "

Българска социалистическа партия на собствен ред даде знаци, че е съгласна на всевъзможни разновидности единствено и единствено да се възобнови нуклеарния план. Стигна се даже до такава степен някогашният енергиен министър Румен Овчаров, който нееднократно е подлагал на критика Петкова, че е некомпетентна по нуклеарните въпроси, да я похвали " този път за добре свършената работа " с отчета. Това накара министърката въодушевено да благодари за признанието, а Рамадан Аталай означи, че щом Овчаров хвали Петкова " очевидно ще има женитба ".

Аталай напомни, че преди прекъсването на АЕЦ " Белене " го е подкрепяла, само че нещата към този момент са се трансформирали доста. " Толкова опетнен от самата ГЕРБ план в този момент ще го пробутвате на вложители ", сподели той. " Загубата, където и да я спреш, нататък си все на облага ", даде той контрааргумент на мнението на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, че би трябвало да се на прави опит за излизане на облага от плана. " Защо в този момент смятате, че ще преодолеете тази загуба и ще изкарате плана на облага? ", попита Аталай ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

" Движение за права и свободи тогава поддържаше плана, само че вие го оплюхте, не го искахте, тъй като е съветски, в този момент да не би да е друг? ", продължи той, обръщайки се към ГЕРБ. " Крайно време е да разберете, че макар опитите на Българска социалистическа партия и поддръжката на ГЕРБ, този план няма да се случи ", сподели още представителят на Движение за права и свободи.

Притеснения за търсене на отговорност за занемареност

Това накара Петкова да изяснява, че планът е бил спрян през 2012 година поради неналичието на пари и финансовата рецесия и тъй като още нямало изясненост по какъв начин ще завърши арбитражното дело на АСЕ против НЕК. От думите ѝ стана ясно, че очевидно от ГЕРБ са мислели, че заплащането на нуклеарното съоръжение ще им се размине, само че арбитражът сподели друго, което в този момент пък се употребява от ръководещите като претекст за възраждането на плана.

" Вече притежаваме големи активи и в случай че не се погрижим за тях, попадаме под ударите на състава за занемареност ", посочи още един мотив в поддръжка на рестарта на плана Петкова.

От думите ѝ стана ясно още, че държавното управление счита да оцени какъв брой е коствало на НЕК да извади всички разрешителни, оценки и лицензи и да прибави тази стойност към сегашните изхарчени 3 милиарда лева за плана, което може да вдигне възможната държавна апортна вноска в капитала на плановата компания за АЕЦ " Белене " до 34 на 100 от цената от към 10 милиарда евро на нуклеарния порект.

Румен Овчаров прикани ръководещите да не се хващат толкоз за нуждата от блокираща квота в плана, тъй като тя нищо не означавала. Също като Петкова, и той означи, че към този момент планът за АЕЦ " Белене " бил напълно нов, което налагало незабавно да се изберат нови финансов и инженер консултанти на плана. Реално предходните такива консултанти бяха " Делойт " и " УорлиПарсънс ", която работеше с българската " Риск инженеринг " като подизпълнител и която действително след съветската АСЕ получи най-сериозния къс от изхарчените по плана средства.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев поддържа желанието на Петкова да се откри вложител в плана, само че уточни, че в решението на Народното събрание би трябвало категорично да се уточни, че това ще става без държавни гаранции и без контракти за изкупуване на тока от нуклеарната централа. " Понякога е по-добре да изгубиш 3 милиарда вместо 10 милиарда. Като е толкоз прекрасен плана, да основат планова компания с наличното съоръжение и лицензи и да я пуснат на борсата и всички, които желаят АЕЦ " Белене " да си купят акции и по този начин планът да набере капитал ", предложи Велев.

Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране Лъчезар Костов на собствен ред увери депутатите, че " няма никакъв регулаторен риск " пред възобновяването на плана, защото всички издадени до момента разрешителни се наследявали от бъдещия вложител автоматизирано. Само НЕК трябвало да възобнови настояването за лиценз за нуклеарния градеж, които бе пред утвърждение, само че ГЕРБ спря плана.

В последна сметка остава да се види финално какво тъкмо проекторешение или проекторешения ще бъдат вкарани в пленарна зала и какво ще реши болшинството.

Каквато и разновидност да се поддържа, все по-сигурно наподобява, че машината за харчене на пари АЕЦ " Белене " още веднъж се задейства.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР