Парламентът ще обсъди утре ветото на президента върху промените в

...
Парламентът ще обсъди утре ветото на президента върху промените в
Коментари Харесай

Ветото на президента заради дивото къмпингуване влиза в парламента

Парламентът ще разиска на следващия ден ветото на президента върху измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Това планува проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Най-вероятно депутатите от ръководещото болшинство автоматизирано ще го отхвърлят, без значение какви причини ще бъдат изказани в пленарната зала.

Президентът наложи несъгласие върху два параграфа от измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на 24 юни. В претекстовете си президентът декларира, че не се опълчва на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както категорично повелява член 55 от Конституцията, прокламиращ главното право на здравословна и удобна околна среда. Той не е склонен с смяната на режима за "диво къмпингуване ", който става по-рестриктивен.

Тази смяна е препоръчана сред двете гласувания на законопроекта, без публично разискване. Президентът акцентира, че рестриктивните мерки за "диво къмпингуване " по Черноморието са включени в закона, а местата, където ще може да се къмпингува, не са избрани. Не са избрани и изискванията за прилагане и престой в тези места. Това значи, че няма стандартите и нормативите, които подсигуряват главното право на чиста околна среда.

Освен рестриктивни правила, с измененията в закона се вкарват и строги наказания за тяхното нарушение. "При неналичието на изясненост за потенциала на местата, позволени за разполагане на палатки, кемпери или каравани, не може изрично да се твърди, че е открита най-щадящата мярка за реализиране на стремежи резултат - опазването и възпроизводството на околната среда ", написа в претекстовете на президента. Според него се постанова диспропорция сред строгите наказания към жителите и неналичието на суровост към дължимата грижа от страна на страната.

Само ден по-късно, на 26 юни, районната парламентарна комисия се събра на изключително съвещание и преодоля ветото на президента върху Закона за черноморското крайбрежие.

Президентското несъгласие не е борба, а инструмент за балансиране сред другите управляващи. Това съобщи Емилия Друмева като представител на президента по време на съвещанието на районната комисия в Народното събрание.

От ГЕРБ обаче считат, че ветото е политическо. Според Александър Ненков претекстовете не дават отговор на написаното в закона. "Никой в никакъв случай не е имал за предпочитание да не разрешава основаването на условия и да лимитира конституционни права на жителите, те да прекарват своето време по метод, по който те пожелаят ", посочи той. Депутатът не желае въпросът да се политизира. Хората трябвало да знаят къде могат да разположат кемперите си. Идеята на закона била да се сътвори ред, уточни той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР