Парламентът ще обсъди три проекта на решение за предоставяне на

...
Парламентът ще обсъди три проекта на решение за предоставяне на
Коментари Харесай

Парламентът ще обсъди три проекта на решение за предоставяне на помощ за Украйна

Парламентът ще разиска три плана на решение за даване на помощ за Украйна, планува проектопрограмата за седмицата, оповестена на интернет страницата на Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Пленарната зала ще прегледа плана на ПГ на " Продължаваме Промяната " за предприемане на ограничения по отношение на войната в Украйна, който планува Народно събрание да даде мандат на Министерския съвет да разиска и предложи пакет от ограничения за превъзмогване на последствията от наложените наказания в стопански, финансов и обществен аспект, както и във връзка с енергийната и продоволствена сигурност на страната. В проекторешението е записано също оказване на техническа помощ на Украйна за защитни цели, както и филантропична, и финансова. Предвижда се помощта да бъде съгласно потребностите на украинската страна и съгласно нашите благоприятни условия.

Проекторешението на ПГ на " Демократична България " е за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна. А това на ГЕРБ-СДС също е обвързвано с даване на военна и техническа помощ. То е планувано и като втора точка за изключителното съвещание на депутатите от 15.30 часа.

Проектопрограмата за седмицата включва - по предложение на " ИТН " - планове за промени в състава на комисията по конституционни и правни въпроси, на комисията по бюджет и финанси, на комисията по земеделието, храните и горите и на комисията по икономическа политика и нововъведения.

От ПГ на " Възраждане " също имат свои оферти за промени в състава на парламентарни комисии.

Предлага се депутатите да прегледат предлагането на ПГ на ГЕРБ-СДС за основаване на Временна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписания от държавното управление Меморандум за 1 милиарда $ с GЕMCORP и IP3 CORPORATION.

В плана за седмицата е годишният доклад за активността на Комисията за отбрана на персоналните данни за 2021 година

Предвижда се също второто гласоподаване на Законопроект за одобрение на Договора (Писмо за предложение и приемане на оферта/Letter of Offer and Acceptance – LOA) за допълнение и изменение № 1 (Amendment № 1) към Международен контракт (LOA) BU-P-AAD „ Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги “ (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services).

Първото четене на промени в Закона за налог върху добавената стойност (продължение), импортирани от ПГ на " Възраждане ", също е планувано в седмичната стратегия на Народното събрание. Както и първото гласоподаване на промени в Закона за публичните поръчки - вносители са депутати от Движение за права и свободи.

Проектопрограмата планува и решение за основаване на краткотрайна комисия за разглеждане на всички меморандуми и писма за планове, подписани от държавното управление за интервала от 12 май 2021 година до 20 април 2022 година (вносители народни представители от ГЕРБ-СДС).

Предлага се още пленарната зала да разиска на първо четене промени в Закона за енергетиката.

Избор на двама членове на Съвета за електронни медии е първа точка за четвъртък (5 май).

По-късно, на изключителното съвещание на Народното събрание от 15.30 ч, планувано от ръководителя на Народно събрание Никола Минчев, по искане на ГЕРБ-СДС, е планувано да бъдат изслушани министър председателят и министърът на енергетиката, изпълнителните шефове на БЕХ ЕАД, Булгаргаз, Булгартрансгаз, ръководителят на КЕВР и ръководителите на ДАНС и ДАР във връзка със прекъсване на доставките на природен газ от страна на Газпром износ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР