Парламентът ще обсъди промените в Закона за отбраната и въоръжените

...
Парламентът ще обсъди промените в Закона за отбраната и въоръжените
Коментари Харесай

Парламентът ще обсъди промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на второ четене

Парламентът ще разиска измененията в Закона за защитата и въоръжените сили на второ четене. Това планува седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание.

С промените се предлага регламентиране на възрастта за приемане на военна работа на 40 години за всички категории военнослужещи.

В в този момент настоящото законодателство на военна работа се одобряват пълнолетни български жители, които не са по-възрастни от 40 години - за офицерите, 33 години - за офицерските претенденти и сержантите (старшините) и 28 години - за бойците (матросите).

Очаква се Народното събрание да прегледа предлагането на Министерски съвет за изключително състояние поради COVID-19

Съгласно текстовете военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание „ полковник " (капитан I ранг), които са на служба повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на друга препоръчана им служба в същото или по-високо длъжностно равнище, не престават да заемат длъжността си за период 1 година.

Пределната възраст за военна работа на военнослужещите, които към датата на влизането в действие на този закон са упражнили правото си на пенсия за застрахователен стаж и възраст при изискванията на Кодекса за обществено обезпечаване, в полза на службата може да бъде удължена до три години по решение на министъра на защитата след стимулирано предложение по команден ред.

На вниманието на депутатите ще бъдат показани промени в Закона за запасите от петрол и нефтени артикули.

Гласуванията по двата законопроекта са планувани за петък, защото организацията за работа на Народното събрание по време на изключително състояние планува Народното събрание да организира постоянни пленарни съвещания в четвъртък и петък, а не както до момента от сряда до петък.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР