Парламентът ще изслуша председателя на Националния статистически институт (НСИ) Атанас

...
Парламентът ще изслуша председателя на Националния статистически институт (НСИ) Атанас
Коментари Харесай

Парламентът изслушва шефа на НСИ за приемането на еврото и Еврозоната

П арламентът ще изслуша ръководителя на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов във връзка със статистическите индикатори, имащи отношение към подхванатите дейности на държавното управление на Република България за приемане на еврото и влизане в еврозоната . Това планува първа точка от проектопрограмата за работа на Народното събрание, оповестена на уеб страницата на институцията.

Вносители са народните представители от " Възраждане " Петър Петров и Маргарита Генчева.

Министерството на финансите (МФ) разгласява за публично разискване плана на Закон за въвеждане на еврото в Република България, оповестиха от ведомството през вчерашния ден. 

Целта на законопроекта е да обезпечи безпроблемното въвеждане на еврото в България и да увеличи прозрачността и информираността за процеса на приемане на единната европейска валута в страната, се показва в претекстовете към документа. От МФ осведомят, че крайният период за приемане на мнения е 24 април.

" Очакваме тази година България да покрие критерия за инфлацията и през 2025 година да влезем публично в еврозоната ", каза министърът на финансите в оставка Асен Василев по-рано този месец. Тогава той уточни, че от диалозите с ръководителя на Еврогрупата, с Европейската централна банка и с Европейската комисия излиза наяве, че всички упования и модели са България да покрие критерия за инфлацията тази година.

" Въпросът е дали ще е през юни, септември, октомври или ноември, това са другите модели, които другите институции са дали ", означи министърът като напомни, че това е единственият аршин, който остава към този момент непокрит за приемането ни в еврозоната. 

" Не бих се фиксирала на датата, съгласно мен значимото е през 2025 година България да бъде в еврозоната и това е реалистично ", сподели ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на брифинг в София в отговор на журналистически въпрос реалистично ли е България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 година

" Знаем, че за България влизането в еврозоната е приоритет основателно, защото това е метод, по който можем да подобрим конкурентоспособността на българската стопанска система, да понижим разноските по преводи в търговията и във финансовата сфера, за някои браншове на стопанската система да увеличим привлекателността на България и да сме по-привлекателни за прилив на вложения в страната ", сподели Георгиева. 

В проектопрограмата на Народното събрание е и Национална тактика за развиване на физическата интензивност, физическото образование, спорта и спортно-туристическата активност (2023-2034) с план на решение.

Очаква се депутатите да обсъдят на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс , а на второ - промени в Закона за Министерството на вътрешните работи.

В плана на дневен ред е също по този начин първо гласоподаване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите.

Проектопрограмата включва

законопроект за одобрение на Споразумението сред държавното управление на Република България и Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) по отношение на възобновяване определянето на Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа (РЦОНКН) като център от категория 2 под егидата на ЮНЕСКО в София, Република България, подписано на 11 ноември 2023 година Очаква се депутатите да прегледат на второ четене промени в Закона за администрацията.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР