Парламентът ще изчиства подробностите около машинното гласуване. Това стана ясно

...
Парламентът ще изчиства подробностите около машинното гласуване. Това стана ясно
Коментари Харесай

Депутатите са подготвени да решават за машинното гласуване

Парламентът ще почиства детайлностите към машинното гласоподаване. Това стана ясно от коментара в коридорите на Народното събрание на шефката на правната комисия Анна Александрова. Вчера е било първото съвещание на работната група , основана за промени в Изборния кодекс, и има единодушие по няколко тематики, като едната е точно машинното гласоподаване.

Ще се прецизира узаконяването на машините, къде ще се съхраняват сред обособените вотове. Ще се намерения дали да не се резервира и гласуването с бюлетини. Пред самата Александрова гласоподаватели споделяли, че н е желаят да гласоподават машинно. Затова нейното персонално мнение, че дружно с машинното гласоподаване би трябвало да остане и опцията за книжен избор.
 Борисов даде зелена светлина за напълно машинно гласоподаване на идващите избори
Борисов даде зелена светлина за напълно машинно гласоподаване на идващите избори

Ще се купят към 15 000 нови машини, хартията отпада

Има единодушие и за изчистването на изборните описи , както и за опростяване на протоколите, само че това ще се взема решение, в случай че останат и хартиените бюлетини.

Мисли се и по казуса с оповестяване на резултатите от социологически изследвания в деня на вота.

Ще има прецизиране и на наредбите с търговията с избор . Надявам се да реализираме оптимално единодушие, сподели Анна Александрова.

Щом Министерски съвет се занимава с тематиката за машинно гласоподаване, значи вероятността да се случи машинното гласоподаване е малко по-голяма . Това разяснява в коридорите на Народното събрание водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ за решението на кабинета да купи 15000 машини за гласоподаване.

Важният въпрос е какъв тип машинно гласоподаване ще се организира , защото имало разнообразни типове съвременно машинно гласоподаване. Иначе Движение за права и свободи са подготвени да оказват помощ на кабинета с експертиза, с цел да се вкара машинното гласоподаване.

Припомняме, консултациите за промени в Изборния кодекс, с викани от президента, към момента не са завършили . Паралелно с това от " Воля " оповестиха нова самодейност, която допуска привикване на референдум и с въпроси, които касаят изборния развой у нас.

Извънпарламентарни партии като " Демократична България ", АБВ и " Мир " от дълго време упорстват за въвеждане на демократичното гласоподаване.
 АБВ с самодейност за въвеждане на машинно гласоподаване
АБВ с самодейност за въвеждане на машинно гласоподаване

Партията ще желае среща с вицепремиера Томислав Дончев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР