Парламентът ще избере ръководство на ЦИК. Това предвижда седмичната проектопрограма

...
Парламентът ще избере ръководство на ЦИК. Това предвижда седмичната проектопрограма
Коментари Харесай

В НС ще избират ръководство на ЦИК

Парламентът ще избере управление на ЦИК. Това планува седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание.

За ръководител на комисията от ПГ на ГЕРБ предложиха Стефка Стоева. От „ Обединени патриоти “ оферират за заместник-председател на профилирания орган доцент Таня Йосифова. Другото предложение за заместник-председател е на Българска социалистическа партия в лицето на Силва Дюкенджиева. Кандидатурата на опозицията ще бъде показана в зала от заместник-председателя на парламентарната група Драгомир Стойнев, макар че към този момент пета седмица депутатите от левицата не вземат участие в пленарните съвещания. За секретар на ЦИК Движение за права и свободи издигнаха кандидатурата на Севинч Солакова.

Приетите процедурни правила плануват кандидатурите да бъдат гласувани поотделно посредством компютъризираната система на Народното събрание. За определен ще се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Общо 20 са предложенията за състав на комисията, само че по закон Народното събрание има право да избере единствено управлението на ЦИК. Съгласно Изборния кодекс останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно показаните партии и обединения, както и на партиите и обединенията, които имат определени евродепутати, само че не са в Народното събрание.

В пленарна зала ще се гласоподават и промени в Закона за обществените финанси, импортирани от Българска социалистическа партия. Основното, което оферират от опозицията е Министерски съвет да не може да утвърждава спомагателни прехвърляния по бюджет повече от 1% от плана на приходите по консолидираната фискална стратегия. Левицата упорства още да се вкара последователност при приемането на индикаторите на бюджетите, а точно – систематизираните индикатори за съответния бюджет да се одобряват след разглеждането и приемането на неговите съответни обособени параметри.

Депутатите ще прегледат и промени в Закона за чужденците на първо четене. Измененията са импортирани от Министерски съвет. Една част от препоръчаните промени се постановат предвид на споразумяване на статута и пребиваването в България на непридружените деца-чужденци, а точно посредством издаване на позволение за дълготрайно престояване в страната до навършване на пълноправие. Законопроектът се предлага и по отношение на нуждата от правна уредба във връзка с разрешаването на разногласия сред родители на деца-чужденци.

В Народното събрание бъде изслушан министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков за основаване на Единна осведомителна точка. По-късно министър Желязков и управлението на „ Холдинг БДЖ “ ЕАД ще бъдат изслушани на Комисията по превоз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР