Парламентът ще гласува оставката на председателя Димитър Главчев. Тя беше

...
Парламентът ще гласува оставката на председателя Димитър Главчев. Тя беше
Коментари Харесай

Парламентът ще гласува оставката на председателя Димитър Главчев

Парламентът ще гласоподава оставката на ръководителя Димитър Главчев. Тя беше поискана от Българска социалистическа партия за повторно.

Поводът беше наказването на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова с изпъждане от пленарната зала за едно съвещание и на депутата от левицата Антон Кутев за две.

Това стана, до момента в който Нинова четеше декларация от името на партията, откакто Народното събрание отхвърли да изслуша премиера Бойко Борисов по искане на Българска социалистическа партия. По-късно социалистите обясниха, че декларацията на Българска социалистическа партия не е била авансово готова, а Нинова е импровизирала. Тя беше изгонена поради " засегнатост на Народното събрание и членове на Министерския съвет ", а Кутев - за реплики от залата.

ГЕРБ отбрани ръководителя на Народното събрание за решението му. Председателят на парламентарната група Цветан Цветанов посочи, че Главчев е бил предизвикан от Нинова и нервите не са му издържали.

Премиерът Бойко Борисов към този момент е в Народното събрание за решаващото гласоподаване. Пред Българска национална телевизия той разяснява, че настояването за нови предварителни парламентарни избори е провокация. Според Борисов няма напрежение в пленарната зала. В четвъртък министър председателят сподели, че Главчев не е трябвало да си изпуска нервите.

За да бъде отхвърлен Главчев от поста са нужни 121 гласа. ГЕРБ и съдружният му сътрудник " Обединени патриоти " имат общо с един повече - 122-ма народни представители. Проблем ще е, в случай че някой отсъства.

Така решаващи ще бъдат гласовете на партия " Воля ", която има 11 места в Народното събрание. Лидерът на партията Веселин Марешки обществено не е съобщил по какъв начин ще гласоподава групата му.

Българска социалистическа партия имат 80 депутати. Народни представители от Движение за права и свободи също се включиха в подписката за оставката на Главчев. Партията има 25 места в Народното събрание. Така общият брой на депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи е 105. Към тях може да се добави и самостоятелният Ангел Исаев, който макар че беше изпъден от групата на Държавно стопанско предприятие нормално гласоподава с нея.

Не са изключени и кворумни игри.

Очаквайте подробности
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР