Парламентът се събра извънредно. Причината е блицконтролът с премиера и

...
Парламентът се събра извънредно. Причината е блицконтролът с премиера и
Коментари Харесай

Премиерът увери, че хлябът ни ще е осигурен до 2023 г.

Парламентът се събра изключително. Причината е блицконтролът с премиера и вицепремиерите, който по устав се организира в първия петък от месеца. Народните представители обаче взеха решение този път той да е във вторник.

Така, всяка парламентарна група има право да зададе два въпроса на премиера и заместниците му. След това депутатите ще продължат и с постоянен парламентарен надзор над изпълнителната власт с въпроси към министрите.

Премиерът на България Кирил Петков удостовери в Народното събрание, че държавното управление е решило да купи количество зърно, задоволително на България до последваща годишна продукция пред 2023 година Въпросът му беше заложен от депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

„ Тази седмица ще набавим количествата на пазарни цени. Ще се съхранява в складовете на държавния запас. За нас е огромен приоритет българското снабдяване и желаеме да сме сигурни, че българското население е обезпечено откъм зърно. Износът не е спрян, даже и през вчерашния ден кораби напуснаха пристанището, натоварени със зърно. Българският самун ще бъде обезпечен до 2023 година ”, увери министър-председателят Народното събрание.

От думите на премиера стана ясно, че още тази седмица българската страна стартира изкупуването на 1,5 милиона тона пшеница за държавния запас. Първоначалните планове бяха за пазаруване на 3 милиона тона.

Търговията ще стана на пазарни цени, категорично уточни министър председателят. И добави, че складовите наличия ще се съхраняват в базите на „ Държавния запас ” в цялата страна. Сделките ще бъдат подписани до края на седмицата. Всички останали детайлности са свързани с националната сигурност и са конфиденциални.

Той изясни, че решението за попълване на държавния запас е взето откакто в Украйна се възпламени постройка на атомната централа " Запорожие ". " Решихме, че не можем да поемаме риск това да се случи и у нас и да се наложи реколтата да бъде унищожена. Затова страната ще закупи нужното количество ", сподели Петков.

По думите на Петков няма проблем и с петролните доставки в страната ни.

" Лукойл " е съветска компания, само че собствеността й е швейцарска и не попада под удара на глобите. Тя ще продължи да работи в България ", сподели още министър председателят.

Петков изясни, че сдруженията на " Лукойл " в България от лятото на 2021 година са благосъстоятелност на швейцарската компания Litasco, по тази причина не попадат под съветските наказания.

Премиерът към този момент е имал диалози с " Лукойл България " за изясняване по какъв начин се образува цената на горивата, които компанията продава на търговците на дребно у нас.

Както стана известно, съветският недопечен нефт " Урал " се търгува с огромна отстъпка в сравение с петрола вид " Брент " и американския недопечен нефт, чиито цени фрапантно скочиха на борсата от началото на войната в Украйна.

" В горивата на бургаската рафинерия нефт " Урал " заема 60%. Поискахме цените на едро да бъдат фактически функционалност на микса от инвестиции нефт. От " Лукойл България " ни споделиха, че цената се образува от швейцарската Litasco ", изясни Кирил Петков.

Премиерът е сложил въпросът цената на горивата на едро да не скача автоматизирано с растежа на петрола на интернационалните тържища, тъй като сред преработката и продажбата има към 7 дни.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР