Парламентът създаде временна комисия за защита правата на психичноболните пациенти,

...
Парламентът създаде временна комисия за защита правата на психичноболните пациенти,
Коментари Харесай

Комисия в парламента ще установява нарушенията на правата на психичноболните пациенти

Парламентът сътвори краткотрайна комисия за отбрана правата на психичноболните пациенти, съобщи кореспондент на " Фокус "

Предложението за основаването й бе подкрепено с цялостно болшинство от народните представители. 

Комисията ще работи за интервал от 6 месеца. Тя ще има за цел да откри какви нарушавания на правата психичноболните пациенти са установени у нас от Европейския комитет срещу изтезанията и омбудсмана на Република България Дияна Ковачева.

Комисията ще би трябвало да предложи законодателни промени, тъй че да подсигурява равните права на българските жители като:

- Изведе на водещо място в Националната тактика за психологичното здраве гарантирането на съблюдаване на правата на пациентите. 

- Да се разиска и предложи отпадане на института за запрещението

- Да се подхващат нужните стъпки да се обезпечи деинституционализирането на психичноболни пациенти и ценене на персоналния им избор. 

Съставът на комисията е следният:  

За ръководител на комисията Деница Сачева. От ГЕРБ-СДС влизат Деница Сачева и Костадин Ангелов. От ПП-ДБ Росица Пандова и Стела Никола. От " Възраждане "   Маргарита Генчева и Георги Георгиев. От Движение за права и свободи Севим Али и Хатидже Георгиева. От Българска социалистическа партия Валентина Димова и Смиляна Нитова. От Има Такъв Народ Цветан Предов и Станислав Богдански.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР