Парламентът създаде временна комисия за промени в конституцията, но трите

...
Парламентът създаде временна комисия за промени в конституцията, но трите
Коментари Харесай

Опозицията бойкотира комисията за промени в конституцията

Парламентът сътвори краткотрайна комисия за промени в конституцията, само че трите опозиционни партии - ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " отхвърлиха да вземат участие със свои представители в нея и по този начин на процедура я бойкотираха.

Тя беше препоръчана от съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов, който беше определен за неин ръководител, и подкрепена от останалите обединения от ръководещото болшинство - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " ИТН ". Целта е на паритетен принцип (по двама представители от всяка парламентарна група) да бъде реализирано единодушие сред всички политически сили в Народното събрание за текстовете за смяна на главния закон като организира обществени полемики с представители на академичната общественост, адковактурата и неправителствените организации.

За конституционни промени са нужни гласовете на най-малко 160 народни представители, а депутатите от ръководещото болшинство са 134. Без смяна на конституцията мъчно ще бъде осъществена дълбока правосъдна промяна.
Аргументите за основаването на комисията
В пленарната зала Христо Иванов стимулира предлагането си с обстоятелството, че сега българското правораздаване се употребява с доста ниски равнища на публично доверие. " Това излекуване не може да се случи без правосъдна промяна ", сподели той. И добави, че комисията ще е мястото, където политическите сили в Народното събрание могат да търсят разговор и допирни точки, като вземат участие в нея на равноправно начало. Иванов категорично посочи, че от болшинството са избрали разновидността да основат комисия без да внасят собствен законопроект за промени в конституцията, с цел да " не предпоставят всички останали пред приключен факт " и " да търсят единодушие ". В 45-ото Народно заседание депутатите от " Демократична България " внесоха в Народното събрание законопроект за промени в конституцията. (Повече за препоръчаните ремонти )
Реклама Опозицията преди и в този момент
В разнообразни свои изявления след парламентарните избори партиите от опозицията в Народното събрание даваха сигнали, че биха взели участие в диспути за смяна на конституцията. В края на предходната година Томислав Дончев сподели, че от ГЕРБ са готовят да вземат участие в диалози за промени в главния закон в частта за правосъдната власт. Такава подготвеност показаха и от Движение за права и свободи. Нещо повече - преди два дни ръководителят Мустафа Карадайъ показа в Брюксел концепциите на придвижването за промени в конституцията, а в четвъртък съобщи, че е направил това и пред ръководителите на парламентарните групи в Народното събрание, като се изключи " Демократична България ". Движение за права и свободи не може да внесе единствено плана си в Народното събрание, тъй като за това са нужни 60 гласа, а партията има единствено с 34 национални предсдтавители.

От " Възраждане " пък нееднократно са призовавали за промени в прокуратурата, изключително откакто държавното обвиняване искаше възбраната на групировката в средата на 2020 година

Сега обаче трите опозиционни партии използваха разнообразни причини, с които отхвърлиха да вземат участие във краткотрайната комисия и по този начин на процедура я неодобряват.
ГЕРБ слага изискване за реалибитация
По време на траялия към два часа спор в пленарната зала някогашните ръководещи от ГЕРБ подчертаваха на това, че през последните години са били наричани с разнообразни обидни квалификации от партиите, които в този момент са в болшинството.
Реклама
" Вие казахте че с терористи няма да преговаряте, а в този момент явно сте подготвени. Никаква конституция не може да измененията без нашите гласове. Радваме се, че през днешния ден сте стигнали до тезата, че би трябвало да има политически разговор и единение. ", сподели Тома Биков. И прикани болшинството " да имат смелостта да каже на своите гласоподаватели, които са били убеждавани, че ГЕРБ е " мафиотска конструкция ", че в този момент желае да води диалози с тях. В тези реплики явно се разпозна ръководителят на парламентарната група на " ИТН ", който повтори, че счита ГЕРБ за мафиотска организация ", която има има да извървява път до момента в който бъде призната за естествена.

По време на дебата ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обвърза поддръжката на ГЕРБ за краткотрайната комисия с приемането на съпредседателското място в нея. Предложението й беше подложено на гласоподаване, само че не получи поддръжката на болшинството и това стана причина някогашните ръководещи да не излъчат свои представители в комисията.
Движение за права и свободи се разтоварва от предишното си
Като претекст за отвод от присъединяване във краткотрайната комисия от Движение за права и свободи акцентираха това, че тя се образува без да е импортиран план за промени в конституцията. " Ако не желаете да се свърши една работа, създайте комисия ", сподели Хамид Хамид от парламентарната естрада. Малко откакто комисията беше гласувана обаче Движение за права и свободи показа пред публицисти собствен план за промени. Този ход е част от поредицата сходни, които придвижването подхваща напоследък по тематики, по които придвижването има мощно отрицателен бекграунд, пробвайки се дружно с това да изпревари болшинството с измененията, които то към този момент е декларирало, че ще внесе.

Така да вземем за пример Движение за права и свободи внесе промени в Закона за българското поданство за отпадане издаването на така наречен " златни паспорти " (гражданство против инвестиции), макар че подобен законопроект беше импортиран и от Министерския съвет. Нещо повече - негов съвносител стана депутата Делян Пеевски, който беше глобен по американския закон " Магнитски " като един от претекстовете за това на управляващите в Съединени американски щати беше, че той е взел участие в скица за подкупи, " засягаща български документи за престояване за задгранични жители ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Право 3 Банки и финанси 1 Медиа и реклама 2 Право 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Медиа и реклама 3 Право Реклама
С този ход също така Движение за права и свободи се пробва да се разтовари от личната си отговорност за спасяването на " златните паспорти " при започване на предходната година, когато Йордан Цонев внесе ремонти в квалифицирания от ГЕРБ закон за премахването им, а депутатите от партията на Борисов поддържаха текстовете на Движение за права и свободи.

Избраният за ръководител на краткотрайната комисия Христо Иванов има ослепителен опит с Движение за права и свободи от втория кабинет на Борисов, когато беше министър на правораздаването и инициира промени в конституцията в частта за правосъдната власт. Тогава Движение за права и свободи се отметна от първичната сделка и текстовете на разделянето на Висшия правосъден съвет бяха редактирани по този начин, че да се резервира политическия надзор върху съда. В знак на митинг Иванов подаде оставка, а една от партиите в някогашния Реформаторски блок - ДСБ, напусна болшинството в Народното събрание.

Това, което придвижването предлага в този момент, значи, че Движение за права и свободи е било изцяло наясно с последствията от неодобрената през 2015 година промяна, пробвайки се да се разграничи от отговорността си с имитиращи концепциите на болшинството планове. Ето някои от предложенията им за конституционни промени:

Висш съдебен съвет да се раздели на Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите, всеки от които да се състои от 13 души като 7 от членовете във Висшия съвет на съдиите да се избират от съдийската колегия, а 6 от Народното събрание с болшинство от две трети. При избора на членове на Висшия съвет на прокурорите пък назад - шестима от членовете да се избират от гилдията, а 7 - от Народното събрание Главният прокурор, ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд и министърът на правораздаването, които сега са членове по право на Висш съдебен съвет, да не вземат участие в двата нови съвета Надзорът по правда да се отнеме от основния прокурор и да се разпореди на съответните по-горни инстанции на прокуратурата Да се фигурата на проверяващия прокурор за основния прокурор. Той да е обвинител, определен посредством чоп, чието кариерно развиване не зависи от основния прокурор. И след приключването на следствието този проверяващ прокурор вероятно да премине във Върховния касационен съд Въвеждане на самостоятелната конституционна тъжба Отпадане на условието депутатите и министрите да нямат двойно поданство.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР