Парламентът създаде временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията

...
Парламентът създаде временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията
Коментари Харесай

Временната комисия за промени в Конституцията предивзика размяна на остри реплики в парламента

Парламентът сътвори краткотрайна комисия за разискване на промени в Конституцията на България. Тя ще работи 6 месеца. Управляващи и съпротива сблъскаха позиции за нуждата и активността ѝ. На този декор Движение за права и свободи показаха своите оферти за конституционни промени и нападнаха премиера Кирил Петков.

От болшинството предложиха спор, уверени, че правосъдната промяна включва промени в Конституцията. Движение за права и свободи и " Възраждане " са срещу нея и не излъчиха и представители. ГЕРБ сложиха изискване за поддръжка: да получат председателския пост или да има съпредседатели - от ГЕРБ и " Продължаваме промяната ".

Част от ръководещите дефинираха това искане като извиване на ръце и го отхвърлиха. ГЕРБ също отхвърлиха да вземат участие в комисията. За ръководител беше определен Христо Иванов. От " Демократична " България опазиха нуждата от конституционни промени по пътя към правосъдна промяна.

Има един одобрен принцип: правораздаването не просто би трябвало да го има - то би трябвало да се възприема като правораздаване, би трябвало да се употребява от доверие в обществото, че наподобява като правораздаване ", съобщи Христо Иванов.

От левицата имат вяра, че този спор е нужен в обществото, тъй като ниското доверие в правосъдната власт го постанова. Сблъсъците бяха на няколко фронта. Първият: сред ГЕРБ и ИТН.

" Или ни смятате за партия или ни смятате за мафия. И в случай че ни смятате за мафия, не виждам за какво желаете да водите разговор с мафията ", съобщи Тома Биков от ГЕРБ.

" Моето мнение е същото - ГЕРБ са мафиотска организация и пътят за прекосяването от това нещо към естествена партия е и присъединяване в сходна комисия. Вие имате да извървявате път, с цел да стартираме да ви одобряваме като естествена партия ", отговори му ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

Председателят на Народно събрание направи забележка за Тошко Йорданов за направеното изявление.

" Прав сте, накажете ме, умишлено го направих ", съобщи Йорданов.

Беше поднесено и опрощение за вчерашното изявление от " Продължаваме промяната ", че в първия ден от промяната на КПКОНПИ половината от депутатите " ще се окажат клиенти на прокуратурата ".

" Господин Биков, оправдавам се, в случай че по някакъв метод съм ви засегнал с вчерашното изявление. Вярвам, че има свестни народни представители във всяка една парламентарна група, по тази причина подаваме ръка ", сподели Искрен Арабаджиев- от " Продължаваме промяната ".

След като не са видели законопроект за промени в Конституцията, за депутатите от " Възраждане " не е известно какви текстове ще преглежда краткотрайната комисия.

" Не мога да приема, че по този начин оповестената смяна настава. Не е съществено на парче да променяме Конституцията ", счита Цончо Ганев от " Възраждане ".

Поредният конфликт беше сред Движение за права и свободи и " Демократична България ".

" Временна комисия се основава по съответен мотив, по изследване на обособен въпрос или осъществяване на анкета. Господин Прокопиев анкета ли ви разпореди да проведете? ", попита Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

" Всеки приказва за своя фантазен другар. Когато олигарх в залата е мъчно. Трябва непрекъснато да се доказваш ", отговори му Христо Иванов.

" Да, олигархът и медиен монополист Иво Прокопиев е в залата и неговите проксита са в някои групи ", добави Мустафа Карадайъ.

ГЕРБ сложиха изискване за поддръжка - комисията да се ръководи от опозицията. В последна сметка Христо Иванов оглави комисията, а ГЕРБ, " Възраждане " и Движение за права и свободи не предложиха членове.

От Движение за права и свободи обаче предложиха хрумвания за промени в Конституцията. Сред тях: Висш съдебен съвет да има два съвета - на съдиите и прокурорите, ограничаването за двойно поданство да отпадне, преглеждат и пълномощията на основния прокурор. Разкритикуваха остро премиера Петков.

" Обявява кой бил нарушител, кой бил подкупен. Той пробва се да се държи най-малко с изказванията малко като монарх, като цар... цар Киро. (2 секунди смях) Както цар Киро разгласи, че ще Оди пешком, по този начин НСО-то му разнася храната из София. А първата му дама му ревизира дали плодовете, зеленчуците и салатите му са свежи ", разяснява Мустафа Карадайъ.

Движение за права и свободи припомниха на премиера, че в страната ни има разделяне на управляващите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР