Парламентът създаде фигура на обвинител, който да отговаря по разследването

...
Парламентът създаде фигура на обвинител, който да отговаря по разследването
Коментари Харесай

Регламентираха как ще се разследва главният прокурор

Парламентът сътвори фигура на обвинител, който да дава отговор по следствието на основния прокурор . Това се случи откакто депутатите одобриха параграф 2 от Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене.
„ За “ текста гласоподаваха 83 народни представители, „ срещу “ – 52 и „ въздържали се “ -5, с което параграфът бе признат.
 Зарков: Фигурата на нов прокурор, проверяващ основния, е нелепост Зарков: Фигурата на нов прокурор, проверяващ основния, е нелепост
„ Няма да подкрепим нито един от текстовете, тъй като считаме, че законопроектът е концептуално сбъркан. Какво ни се предлага в този момент о...
Надзирателят на обвинител №1 ще бъде с 5-годишен мандат, без право на наново избиране и статут на настоящ обвинител, сходно на европейските прокурори.

Прокурорът по следствието може да разпорежда обособени дейности по следствието на следовател от следствени отдел в Специализираната прокуратура.
Възраженията на опозицията
Сериозни рецензии насочи опозицията от Българска социалистическа партия. Филип Попов от левицата първи се изрече остро против препоръчаните промени. Той ги дефинира като " юридически Франкенщайн ".
 Правната комисия: Магистрат с 5-годишен мандат да проверява основния прокурор Правната комисия: Магистрат с 5-годишен мандат да проверява основния прокурор
Парламентарната правна комисия одобри на второ четене измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. С тях се основава фигурата на прокурор,...
От своя страна Крум Зарков пък изясни, че новата фигура на проверяващ основния прокурор, няма да бъде ефикасна.
Какво ни се предлага в този момент от народните представители от ГЕРБ – когато новата фигура на прокурор, проверяващ основния, е във фактическа неспособност да извърши наложително деяние по следствието, шефът на спецпрокуратурата ще дефинира на инцидентен принцип настоящ прокурор да го замести.
Когато цялата концепция зад този нов прокурор е, че естествен редови прокурор не може да прави дейно следствие против основния поради йерархичната конструкция на прокуратурата, това не разкрива ли безспорното безсмислие на тази нова фигура? “.
„ Най-накрая е възприета концепцията, за която от Българска социалистическа партия настояваме от дълго време – отводът да се образува досъдебно произвеждане да бъде обект на правосъден надзор. Но парадоксално се получава, че с този законопроект, който би трябвало да вкара опция за следствие на основния прокурор и неговите заместници, тази опция се лимитира, тъй като тя е единствено във връзка с отводите на прокурора по следствието и единствено във връзка с основния прокурор и заместниците му.
Третият изказващ се също беше от редиците на социалистите. Депутатът Байчев изрази несъгласието на алените, тъй като това било отчитане на активност, а индивидът, който щял да бъде назначен на тази служба, се търсил сега.
 Димитър Марков за фигурата на проверяващия прокурор: Залитане в основаване на неработеща институция Димитър Марков за фигурата на проверяващия прокурор: Залитане в основаване на неработеща институция
Правната комисия в Народното събрание ще разиска импортираните ремонти в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с фигурата на прокурора,...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР