Парламентът реши забраната за внос на украинско зърно да отпадне,

...
Парламентът реши забраната за внос на украинско зърно да отпадне,
Коментари Харесай

България ще вдигне забраната за внос на украинско зърно

Парламентът реши възбраната за импорт на украинско зърно да отпадне, съобщи кореспондент на " Фокус " .

Това стана ясно, откакто решението бе признато със 124 гласа " за ", 69 " срещу ", а 8 гласоподаваха с " въздържал се ".

В хода на дебатите присъединяване взе и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Обсъжданията продължиха близо три часа, в които депутатите спореха по отношение на това дали би трябвало страната ни да се откаже от ембаргото. 

" Ако някой ден би трябвало да пишем учебници и в тях би трябвало да запише определението за национално изменничество, това, което сте на път да извършите, може да го запише вътре като образец. Тотално отричане от българските ползи “, съобщи Деян Николов от " Възраждане “.

Той сподели още, че зърнопроизводителите са взели участие в икономическата комисия, където първо бе прегледано решението. По думите му те са били твърдо срещу отпадането на възбраната, тъй като съгласно тях това би било пагубно.

Третата политическа мощ счита, че цените на на храните и инфлацията няма да спаднат, както обявиха министър председателят и финансовият министър през вчерашния ден.

В отговор на " Възраждане “ министър Вътев помоли тематиката да не се обръща в популизъм. Той изясни, че даже сега влизат ураински артикули. Министърът сподели, че би трябвало да бъде повишен контрола върху вноса.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия изиска макроикономическият разбор на Министерския съвет, с цел да може цялото народнопредставителство да се запознае с данните, които демонстрират, че възбраната може да отпадне. По думите му, в случай че подобен не бъде възложен, не би могло да отпадне ембаргото.

От ПП-ДБ дефинираха като непотребни настояванията за представянето на разбори. Според Искрен Митев това е разиграване на министъра.

Иван Иванов от Българска социалистическа партия сподели, че в случай че през днешния ден българският парламент одобри решението за отпадането на възбраната, това ще провокира интернационален скандал, защото министърът към този момент четири пъти е дал своя вот за продължаването на ембаргото.

Костадин Костадинов регистрира, че в Украйна е позволено потреблението на ГМО-та, които обаче не са разрешени в България. Той попита каква е гаранцията, че българския пазар няма да се " наводни “ с такива артикули.

Искрен Митев репликира водача на " Възраждане “ заявявайки, че възбраната не работи. Той още по този начин го упрекна в разпространяване на погрешна информация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР