Парламентът реши на първо четене да повиши минималният размер на

...
Парламентът реши на първо четене да повиши минималният размер на
Коментари Харесай

Предложението за повишение на пенсиите бе прието на първо четене

Парламентът реши на първо четене да увеличи минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст на 180 лева от 1 юли и на 200 лева от 1 октомври. Предложението бе признато единомислещо със 187 депутати „ за ”, написа Народоосвободителна въстаническа армия.

По време на дебатите Георги Гьоков от Българска социалистическа партия изясни, че партията ще гласоподава „ за ” законопроекта, макар че е срещу него. " В политиките си в никакъв случай не сме се противопоставяли за повишение на приходите на възрастните хора, даже препоръчани от други политически сили, стига това да не е популистко. За каква адекватност на пенсиите става въпрос, щом 2 млн. пенсионери остават отвън обсега на предлагането в този законопроект ”, сподели Гьоков.

" От името на Българска социалистическа партия декларирам, че с това предложение не се вземат решение проблемите на пенсиите, както и че тази крачка визира малко хора, а би трябвало да се вдигнат всички останали пенсии. Въпреки това ще гласуваме " за ", тъй като възрастните хора имат право на по-достоен живот и всяко нарастване на приходите им е нещо положително, въпреки и за единствено част от тях. Между първо и второ четене ще създадем оферти за още по-справедливо нарастване на пенсиите “, уточни още депутатът от левицата.

Светлана Ангелкова от ГЕРБ се обърна към Българска социалистическа партия за това, че " доста ги боли ", че не са спечелили избори. " За какво нарушаване на правилото на равнопоставеност и взаимност говорите? Към взаимност към 800 000 български пенсионери ли сте срещу “, попита тя.

" Подкрепяме всевъзможни старания за търсене на благоприятни условия за нарастване на пенсиите, само че те би трябвало да бъдат употребявани по метод, по който да не усилваме недостига “, сподели Хасан Адемов от Движение за права и свободи. Той уточни, че предлаганото нарастване е за сметка на дългово финансиране, тъй като всеки един бюджетен недостиг се финансира с дълг.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР