Парламентът реши да бъде създадена Временна комисия за защита правата

...
Парламентът реши да бъде създадена Временна комисия за защита правата
Коментари Харесай

Временна комисия в парламента ще работи за защита правата на психичноболните

Парламентът реши да бъде основана Временна комисия за отбрана правата на психичноболните пациенти и да бъдат направени законодателни промени, които да ги подсигуряват.

Предложението е на депутата Стела Николова и група народни представители от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Днес то бе гласувано в пленарната зала и получи поддръжката на народните представители от всички политически сили.

Комисията ще работи за интервал от 6 месеца. Нейна задача ще бъде да откри какви нарушавания на правата на пациентите с психологична болест са установени у нас от Европейския комитет срещу изтезанията и омбудсмана на Република България Диана Ковачева.

Също по този начин комисията ще създаде оферти за промени в законодателството, които подсигуряват равни права на тези хора с правата на всички български жители. Сред предложенията за промени на вносителите попада концепцията да бъде разисквано отпадане на института на запрещението, както и да се подхващат нужните стъпки за деинституционализирането на психичноболни пациенти и ценене на персоналния им избор.

За ръководител на комисията е определена Деница Сачева от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили. В състава ѝ влизат проф. Костадин Ангелов ГЕРБ-СДС, Росица Пандова и Стела Николова от Политическа партия – Демократична България, Маргарита Генчева и Георги Георгиев от „ Възраждане “, Севим Али и Хатидже Георгиева от Движение за права и свободи, Валентина Димова и Смиляна Нитова от Българска социалистическа партия, както и Цветан Предов и Станислав Богдански от Има Такъв Народ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР