Парламентът решава дали да се забрани поставянето на палатки и

...
Парламентът решава дали да се забрани поставянето на палатки и
Коментари Харесай

Гласуват глобите за палатки върху дюни

Парламентът взема решение дали да се забрани слагането на палатки и да се минава върху преносими и неподвижни дюни. Промените в Закона за Черноморското крайбрежие ще бъдат разисквани на второ четене.

Законопроектът планува възбрана за слагане на плажни такъми и палатки, а също и прекосяване, паркиране и престой на пътни транспортни средства, ремаркета и полуремаркета върху дюните, попадащи в обсега на Черноморското крайбрежие, с изключение на случаите на позволено строителство.

Предложеното изменение е в сходство с условията на Закона за предпазените територии предвид на опазването и съхранението на всички типове дюни и намиращите се в тях предпазени типове на флората и фауната, които попадат в рамките на зона А и зона Б или в урбанизираните територии на обитаемоте места на границите сред двете зони.

За нарушаване на възбраната за палатки и хавлии се планува санкция от хиляда до 3 хиляди лв. или имуществена глоба от 2 хиляди лв. до 5 хиляди. За прекосяване, паркиране или други нарушавания върху дюни санкциите ще са до три хиляди лв. или имуществена глоба до пет хиляди лв..

Има ли пробойни закона

Законодателните промени провокираха митинги в София. Протестиращи показаха неодобрение от това, че в плана не са вписани всички типове дюни. Недоволстват и от това, че няма никакви правила за свободното къмпингуване. Законодателите обаче твърдят, че всички дюни са предпазени и ще има пролонгация за санкциите за извършители при свободно къмпингуване.

Природозащитници се оповестиха срещу закона, тъй като съгласно тях в текстовете не са включени " зараждащите " се дюни и няма санкции за строителство върху тях.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР