Парламентът разглежда на първо четене бюджета за догодина. План-сметката предвижда

...
Парламентът разглежда на първо четене бюджета за догодина. План-сметката предвижда
Коментари Харесай

Опозицията определи Бюджет 2018 като бюджет на инерцията

Парламентът преглежда на първо четене бюджета за следващата година. План-сметката планува растеж на стопанската система от близо 4 на 100, един % недостиг и нов заем от 1 милиарда лв. за покриване на остарели отговорности.

Опозицията дефинира финансовата рамка за следващата година като бюджет на инерцията, с липса на промени и политики, които се вършат на парче.

В отбрана на бюджета финансовият министър Владислав Горанов повтори и посочи, че се дават повече средства за основни браншове, като обществената и здравната сфера, бранш " Сигурност " и обучение. Той направи отправка към думите на депутата Иво Христов, че " 80% от народа са дебили " и повтори, че бюджетът е обществен.
Владислав Горанов - министър на финансите: Продължаваме с вложенията в човешките запаси. Да, загубихме доста време. Да, трябваше по-рано да създадем вложения в качество на междинното обучение. Да вкараме инициативните, по-добре подготвените, най-хубавите висшисти в класната стая. В момента положението на пазара на труда е такова, че на процедура няма безработица. На процедура има свободни работни места, за които не могат да бъдат открити чиновници. В края на интервала, за който сме внесли прогноза се чака безработицата да бъде малко над 5%. Нива, исторически ниски. Този бюджет е за 100% от българските жители, не за 80% от тях.Йордан Цонев - народен представител от ПГ на Движение за права и свободи: Да стартираме с опозиционните брътвежи. Ние тук не виждаме условия, не виждаме политика, икономическият напредък да бъде интензивен, да бъде повишен и капацитетът за стопански напредък за страната да бъде издигнат посредством вложения. Точно противоположното - инерция. Животът ни стартира от 2009 година, би трябвало да знаете, че по никакъв начин е добър. Корнелия Нинова - ръководител на ПГ " Българска социалистическа партия за България ": Да, вие не вдигате налози, само че я вижте защо нарастване става дума и защо оскъпяване на живота. Социалните разноски, левият ви бюджет, в някои сфери, даже не компенсира това нарастване, камо ли да дават по-добра обществена база на хората - небогати и тези, които не могат да се оправят сами. Това е бюджет на застоя. Даже бих го нарекла и това е паралелният бюджет на паралелната страна.
В бюджета за 2018 са планувани 4 млрд разноски, както и увеличение на минималната работната заплата на 510 лева от 1 януари.

Дебатите в пленарна зала не престават.
 Владислав Горанов: Бюджетът е за 100% от българските жители Владислав Горанов: Бюджетът е за 100% от българските жители
Този бюджет е за 100% от българските жители, а не за 80% от тях. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в парламентарната зала при пре...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР