Парламентът ратифицира Междуправителственото споразумение между Република България и Република Гърция

...
Парламентът ратифицира Междуправителственото споразумение между Република България и Република Гърция
Коментари Харесай

Парламентът ратифицира споразумението за газовата връзка с Гърция

Парламентът ратифицира Междуправителственото съглашение сред Република България и Република Гърция по отношение на междусистемна газова връзка Гърция-България (Проект IGB), подписано в София на 10 октомври 2019 година

На първо четене законопроектът за одобрение на съглашението беше утвърден със 134 гласа "за ", 0 "против " и 1 "въздържал се ", а на второ четене - единомислещо със 131 гласа "за ".

Проектът планува построяването на газопровод, който директно ще свързва националните газопреносни мрежи на Гърция и България и ще се свързва и с газопровода ТАР (Trans Adriatic Pipeline). Газопроводът IGB ще има съществена стратегическа роля и директният резултат ще се показва в реализиране на действителна диверсификация на източниците за доставка на природен газ за България и за пазара на природен газ в Югоизточна Европа.

Единодушно депутатите утвърдиха процедурните правила за избор на зам.-председател и член на КФН

Основният претекст за подписването на съглашението за газовата връзка Гърция-България е закрепването на използвания данъчен режим и по-конкретно - равнищата на корпоративния налог в двете страни към ставките, настоящи сега на подписване на съглашението. Междуправителственото съглашение планува и гарантиране на ясно систематизиране на данъчните облаги сред България и Гърция, като по този метод се понижава рискът от разногласия сред вложителите и страната, както и сред двете участващи страни.

Окончателно възприетият метод за разпределението на приходите от плана е на териториален принцип, при който общата комбинирана облага от активността по транспорт на природен газ по газопровода IGB се разделя сред двете страни съразмерно на дължината на неговото трасе на всяка една от двете територии. Газопроводът е с обща дължина почти 182 км, от които 151 км на българска територия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР