Парламентът прокара законопроект, даващ на законодателния орган повече правомощия в

...
Парламентът прокара законопроект, даващ на законодателния орган повече правомощия в
Коментари Харесай

Хиляди поляци протестират срещу съдебните реформи на правителството

Парламентът прокара законопроект, даващ на законодателния орган повече пълномощия в назначението на съдии

Още по тематиката
Според френския президент източноевропейските държавни управления се отнасят към Европейски Съюз " като към супермаркет "

Позициите ѝ в Европейски Съюз отслабват и поради Брекзит

Според чернова на законопроект ще се сменят всички съдии от Върховния съд с изключение на тези, определени от правосъдния министър.Хиляди стачкуваха в огромните градове на Полша в неделя против правосъдните промени на ръководещата партия. Според опозицията те ще подкопаят независимостта на съдиите и демокрацията, написа Reuters.

В петък полският парламент, в който партията " Право и правдивост " има болшинство, прокара законопроект, даващ на законодателния орган повече пълномощия в назначението на съдии. Но това съгласно критиците нарушава конституционното разделяне на управляващите.

Консервативната и евроскептична " Право и правдивост " също по този начин показа чернова на законопроект през миналата седмица, която ще смени всички съдии от Върховния съд с изключение на тези, определени от министъра на правораздаването.

Обществено неодобрение

Протестиращите във Варшава развяваха флаговете на Полша и на Европейски Съюз, скандираха " Срамота! " и назоваха " деспот " ръководителя на " Право и правдивост " Ярослав Качински. Управляващата партия твърди, че разполага с либерален мандат да направи правосъдната система по-ефективна и отчетна към обществото. Откакто завоюва изборите през 2015 година, тя се зае да " реформира " конституционния съд и даде на правосъдното министерство надзор над службата на основния прокурор. Европейската комисия заплаши, че ще изправи Полша пред съда, защото тези ограничения подкопават демократичния ред.

В неделя опозиционните водачи приканиха протестиращите да останат пред Народното събрание до вторник, когато депутатите ще разискват законопроекта за Върховния съд. Парламентарната съпротива съобщи, че няма да разреши провеждането на дебатите.

Фрагментираните съперници на държавното управление също по този начин дадоха обещание, че ще бъдат по-обединени против " Право и правдивост ". " Днес ние знаем, че стартира огромна борба, и знаем, че би трябвало да бъдем дружно, знаем, че би трябвало да се борим против тях дружно ", показаха от партията " Гражданска платформа ". Полските държавни медии обявиха, че митингите и апелите да се блокира дебатът във вторник са " опит да се провежда прелом против демократично определените сили ". Все по-изолирана от страна на своите западни съдружници в Европейски Съюз, " Право и правдивост " е упреквана, че клони към авторитаризъм.

Издигнати ограждения

През декември опозиционни водачи блокираха подиума в пленарната зала преди гласуването за бюджета поради несъгласието си с проектите на " Право и правдивост " да се ограничи достъпът на медиите до Народното събрание. Сегашните митинги бяха отделени от основния вход на Народното събрание от ограждения, издигнати авансово.

Според полицията стачкуващите са били към 4.5 хиляди души, до момента в който по други данни те са достигнали над 10 хиляди души. Вечерта няколко хиляди протестиращи се събраха пред Върховния съд със свещи в ръце в отбрана на съдилищата и демокрацията. По-малки митинги се организираха в неделя и в други полски градове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР