Парламентът приключи изминалата 2018-а така, както и я започна -

...
Парламентът приключи изминалата 2018-а така, както и я започна -
Коментари Харесай

Партньорите във властта изпратиха годината скарани

Парламентът завърши миналата 2018-а по този начин, както и я стартира - със скандал. И по всичко наподобява, че и новата 2019-а ще продължи по същия метод.

Отиващата си година стартира с искане на избор на съмнение на държавното управление поради корупцията. Българска социалистическа партия го внесе горе-долу по едно и също време с началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през януари. Последваха още два вота на съмнение през юни и октомври - за сигурността и опазването на здравето. И трите бяха несполучливи, а дебатите по тях - отчайващо слаби. Разискванията се изродиха в търсене на виновници и взаимни обвинявания кой повече е крал или кой какво не е приключил. При втория избор на съмнение за сигурността даже се получи куриоз - ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не съумя да се изкаже от трибуната в залата и словесните престрелки продължиха в коридорите кой е отговорен да се получи тази обстановка. В последна сметка ръководещото болшинство удържа на опозиционния напън и закрепи кабинета "Борисов 3 ".

Ръководството на Народното събрание се клатеше от време на време. ГЕРБ смъкна социалиста Валери Жаблянов от заместник-председателското място поради непремерено изявление за Народния съд, въпреки и направено в персонално качество. А Българска социалистическа партия безрезултатно се опита да го върне на ГЕРБ и настоя Емил Христов да бъде отхвърлен поради недопускане на хора с увреждания в Народното събрание - оказа се, че Христов не схванал, извини се, само че не скри възмущението си.

Цяла година съвещание след съвещание, законопроект след законопроект, а резултатът - кавги, внушения за тъмни заприказва и пробутване на лобистки ползи, на фона на редица опровержения на властта. Българска социалистическа партия увеличи градуса на напрежението с настояването си за орязване на депутатските заплати и за анулация на лятната почивка на националните избраници. От ръководещото болшинство не икономисаха на левицата обвиняванията в популизъм. Депутатите утвърдиха над 3 милиарда лева за рационализация на армията, а Веселин Марешки остана несклоняем против даването на толкоз пари за въоръжаване, даже предложи да се организира референдум за излизане от НАТО.

След приключването на европредседателството властта съживи енергийните планове. Премиерът Бойко Борисов премисли позицията си за АЕЦ "Белене ", а Народното събрание даде зелена светлина за втора атомна централа. Стартира и публичната поръчка, обвързвана с построяването на газов хъб "Балкан ". Междувременно чумата по дребния рогат добитък завладя и Народното събрание, и провокира турболенции. Искри прехвърчаха сред ръководещи и съпротива и около трите министерски оставки - на вътрешния министър Валентин Радев, на районния Николай Нанков и на транспортния Ивайло Московски - поради злополуката край Своге.

Всъщност, както традицията повелява, преди избори депутатите се захванаха да прекрояват Изборния кодекс. Машинното гласоподаване беше отсрочено за неопределен срок, а електронното дефинитивно отписано. От трибуната в Народното събрание се чуха доклади на министри и достижения на ведомствата им. Опозицията не спря да громи Бойко Борисов и кабинета му, и да упорства за предварителни избори.

В края на годината на депутатската банка се върна вицепремиерът Валери Симеонов, напуснал поста си в държавното управление след обидни думи към майките на деца с увреждания.

И отново по традиция депутатите се изпокараха и в последния си работен ден за 2018-а. Но този път се разтресе ръководещата коалиция. След като в "Обединени патриоти " се караха през цялата година, в края й скандал избухна сред дребния и огромния сътрудник. Ябълката на раздора стана второто четене на измененията в Закона за вероизповеданията. Патриотите се оплакаха, че съдружният им сътрудник ги е изненадал с вкарването на законопроекта в програмата на Народното събрание за последния му работен ден, което ги е сварило неподготвени. Те припомниха, че от ГЕРБ са им дали обещание да не се бърза с неговото приемане и това да стане през януари 2019-а. Вместо това поправките бяха изгласувани стремително в пленарната зала, като множеството оферти на националистите бяха отхвърлени, а Движение за права и свободи услужливо подложи рамо на ГЕРБ, поради което Патриотите се усъмниха в подписване на договорка сред партията на Бойко Борисов и придвижването.

В последна сметка парите за вероизповеданията ще се дефинират въз основата на религиозно самоопределилите се при последното броене на популацията. Субсидията ще е по 10 лева за всеки изповядващ съответната вяра, в случай че са над 1% от популацията. Запазва се и опцията за финансиране на вероизповеданията у нас от непознати страни. За изповедание, на което е избрана дотация в по-малък размер от този, който се поставя според избрания аршин (не по-малко от 10 лева на глас), държавната дотация не може да е по-малка от 15 млн. лв.. Този текст беше препоръчан от ГЕРБ сред двете четения и точно той наля масло в огъня. На първо четене беше признато вероизповеданията в страната да получават по 10 лева на човек заявил съответната вяра. Така Българската православна черква трябваше да получи към 44 млн. лева, а мюфтийството 6 милиона. От ГЕРБ и Движение за права и свободи обясниха, че сумата от 15 млн. е заложена като най-малко при положение, че няма задоволително пари в държавния бюджет.

Идеята разгневи патриотите, които настояха дотацията да бъде "до 10 лева ". По този метод, в случай че няма задоволително пари за православните, няма да има и за мюсюлманите, аргументираха се те. Юлиан Ангелов от Вътрешна македонска революционна организация разгласи, че е ощетена Българската православна черква и православието, което е формалната вяра у нас. Той укори ГЕРБ и Движение за права и свободи в сговор, тъй като по този метод мюфтийството ще вземе 6 млн. (заради 600 хиляди мюсюлмани), а православната черква едвам 15 млн. при 4 млн. миряни. "Днес вие вършиме по този начин, че църквата да бъде ощетена с потаен и антибългарски закон ", изкрещя Ангелов от трибуната.

Репликата му провокира плевел скандал сред него и Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Двамата си размениха остри реплики и се наложи да бъдат успокоявани от сътрудниците им. Според Ангелов посредством това гласоподаване се заплашва националната сигурност и се принизява ролята на БПЦ. "Ако министърът на финансите каже, че има 44 млн. лева ние ще гласуваме с "да ", отговори му Цонев.

"Настояваме вид 1 на предлагането, което вие сте създали, да бъде признато. Ако не - мисля, че нашето наличие в зала ще стане излишно ", заплаши пък заместник-председателят на патриотичната група Искрен Веселинов по отношение на текста, обвързван със дотациите на вероизповеданията. Той предизвести съдружните си сътрудници от ГЕРБ да не престъпват алената линия, с цел да не им се стъжни Коледата. След отхвърлянето на предложенията им, депутатите от "Обединени патриоти " напуснаха залата.

"Подчинихме се на инерцията - даваме милиони на вероизповеданията, а в същото време ще могат да вземат пари от Турция ", разяснява ядосан Веселинов в коридорите. Според него се е решило да не се прави нищо, а да се дадат пари, с цел да са спокойни вероизповеданията. "Което нас не ни успокоява ", сподели още той и удостовери, че това е повода за овакантяване.

"Нещо, което е напълно заслужено, което господин Шопов видя във връзка с формулировката за парите на православната черква. Не можем да раздаваме държавни милиони и да не желаеме отсреща никакво отговорно държание и да не желаеме възбрана за финансиране извън. Ние по тази причина взехме решение да дадем тези милиони. Искахме да дадем милиони, с цел да не вземат пари от Турция. Сега даваме милиони, а в същото време вземат и от Турция. На кого ще бъдат лоялни тези хора? ", даде воля на яда си Веселинов.

След като се поуспокои той регистрира и позитивните неща в Закона за вероизповеданията, като едното от тях е, че непознатите духовници ще би трябвало да съгласуват наличието си в България с дирекцията "Вероизповедания ". Другото е, че всички вероизповедания би трябвало да разгласят храмовете си до края на всеки месец януари. Така ще бъде прекратена практиката на богослуженията по гаражи и впрочем. Отделно самите места би трябвало да дават отговор на съответните условия. Веселинов изясни още, че се отстраняват озвучаванията на външни места, когато няма празници, както и надлежно позволение от общината. "Тази вълна, която ни заливаше по улицата ще бъде редуцирана ", уточни той. По думите му обаче не са се приели неща, свързани с националната сигурност.

"Обединени патриоти " излязохме, тъй като не желаеме да участваме в уречен мач, означи пък някогашният вицепремиер и водач на НФСБ Валери Симеонов. Той укори Българска социалистическа партия, че за следващ път са останали настрана, сякаш тях не ги вълнуват тези въпроси. "Ние имаме едно малцинство, с което нищо не можем да променим, по тази причина напуснахме залата ", сподели още Симеонов.

Патриотите се пробваха да бойкотират приемането на закона, като спънат кворума, което наложи водачът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов да ги уговоря да влязат в залата. Те обаче изрично отхвърлиха, тъй че Цветанов се принуди да активизира депутатите от ГЕРБ и с малко помощ от Движение за права и свободи и "Воля " в последна сметка се събра заветната численост от 121 депутати, нужни за кворума, защото и "БСП за България " го бойкотира.

По подигравка на ориста посред разправиите в Народното събрание дойдоха коледари и огласиха коридорите с наричане за здраве и благодат под съпровода на гайда. Пристигането им пък бе обявено от трибуната от ръководителя Цвета Караянчева, която изрази вяра, че ще съумеят да прогонят злите духове от Народното събрание. А в това време пред Народното събрание се организираше митинг точно против измененията в Закона за вероизповеданията, който беше проведен от протестантски църкви.

Така, разсърдени, съдружните сътрудници излязоха във почивка дружно с опозицията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР