Парламентът приема цял ден на второ четене бюджета за тази

...
Парламентът приема цял ден на второ четене бюджета за тази
Коментари Харесай

Десет часа депутатите спорят за Бюджет 2022

Парламентът приема през целия ден на второ четене бюджета за тази година. Стигна се и до кавги. Десет часа народните представители спорят в пленарната зала за план-сметката на страната за годината.

Планът на ръководещите е през тази година да има доходи в размер на над 57 милиарда лв.. Разходите обаче са над 63 милиарда лева Така дупката, която се получава в бюджета, е в размер на близо 6 милиарда лева Заложената инфлация е в размер на 5,6%, а заложената безработица е 5%. Държавата би трябвало да изхарчи над 23 милиарда лева за обществено подкрепяне и над 8 милиарда лева за опазване на здравето, съобщи Нова тв.

54 дни след старта на годината пристигна ред и на окончателното приемане на бюджета за 2022 година Под погледа на държавното управление опозицията нападна план-сметката. И разгласи - животът е поскъпвал, а ръководещите не правели нищо.

„ Инфлацията, която претърпя България и българската стопанска система, води до действително обедняване на към 30% от българските граждани”, уточни Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

Защитата на властта пристигна от коридорите. Финансовият министър увери, че инфлацията няма да надвиши двуцифрено число. Имало обаче и провокации - да вземем за пример, рецесията в Украйна.

„ Това са едни относително турбулентни времена и няма по какъв начин всичко да се предвижда с безспорна акуратност, тъй че това са най-хубавите прогнози, които са направени”, разяснява вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

В пленарната зала разногласието се развихри за парите за бранш просвета. „ Няма Министерски съвет и министър на финансите, който да желае да дава пари за просвета. Реално обаче в случай че не развиваме културата и образованието си, омагьосаният кръг няма по какъв начин да се приключи и ще тръгнем надолу”, счита Цончо Ганев от „ Възраждане”.

„ Ако ще приказваме за положителни и неприятни - да, ние сме неприятни. Ние заплати няма да подвигаме без действителни резултати насреща. Хората, които седят и не създават нови резултати, скърбя - за тях нарастване няма да има”, безапелационен е Василев.

„ Не може единствено с планове. Тези хора, с това, че не им вдигате заплатите в тази тежка рецесия, част от тях ги обричате да изоставен бранша и да не се занимават с това”, сподели Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Повече пари бяха поискани и за просвета. Въпреки плануваните в допълнение 20 млн. лв. за Българската академия на науките.

„ Предлагат се 20 млн., само че те няма да бъдат за хонорари, а Българска академия на науките има максимален проблем със задържането на учените”, добави Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

„ Българска академия на науките изиска тъкмо избрана сума. Не можем да дадем на някого нещо, което не желае. Учените няма да останат без в допълнение възнаграждение”, изясни Любомир Каримански от „ Има подобен народ”.

По време на дебатите за пари - едно предложение повиши напрежението. Управляващите желаеха завършек на дебатите. Но след спор и отмора в последна сметка приемането на бюджета продължи.

Какво беше признато на съвещанието, завършило късно във вторник

Депутатите съумяха да гласоподават всички текстове от бюджетите на Здравната каса и Държавното публично обезпечаване.

След двуседмични разногласия се стигна до увеличение на оптималния застрахователен предел. Така от 1 април той става 3 400 лева, вместо 3 000. Минималната работна заплата се подвига на 710 лв.. Толкова ще получават и майките по време на втората година майчинство.

Дневното обезщетение при безработица се покачва от 12 на 18 лв.. Сериозна смяна има при осигурителния приход за земеделските и тютюнопроизводителите. Той се подвига от 430 на 710 лв..

Над 470 млн. лв. са заделени за месечни добавки към възнагражденията на медиците на първа линия. С 500 милиона ще се купуват ваксини, проби и медикаменти за COVID-19. Общо за опазване на здравето са планувани 8 милиарда и 343 милиона лв..
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР