Парламентът прие вчера декларация относно присъединяването на България към Шенгенското

...
Парламентът прие вчера декларация относно присъединяването на България към Шенгенското
Коментари Харесай

По предложение на БСП НС прие декларация за Шенген

Парламентът одобри през вчерашния ден декларация по отношение на присъединението на България към Шенгенското пространство, импортирана от Корнелия Нинова и група народни представители. Тя беше подкрепена от 106 депутати, едвам 18 бяха срещу. 
Документът беше показан от зам.-председателя на Народно събрание и на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин. В началото на полемиката той прикани всички депутати да влязат в залата и да подкрепят  декларацията. " Вярвам, че по този начин, както направиха и в комисията по външна политика, би трябвало да можем да вършим разлика сред значимите национални цели, които са свързани с нашето присъединяване в Европейски Съюз, и вътрешнополитическите разногласия, които могат и да намерят положително решение. Пропускането на шанса да покажем солидна парламентарна поддръжка за тази декларация може да има висока цена във връзка с шанса на България да реализира положително решение преди края на годината ", уточни Вигенин.
Депутатите гласоподаваха текст, в който се споделя, че Народното събрание заявява цялостна поддръжка за напъните на българското държавно управление да реализира решение на Съвета на Европейски Съюз за участието на България в Шенген до края на 2022 година
В претекстовете за това се показва, че България е изпълнила критериите за присъединение към Шенгенското пространство още през 2011 година и готовността й е потвърждавана неведнъж от Съвета на Европейски Съюз, Европейска комисия и Екологичен потенциал. В декларацията се обръща внимание на заключенията на задачата специалисти на държавите-членки под съгласуваност на Европейска комисия тази година, която удостовери готовността на България да ползва сполучливо последните постижения на правото на Шенген. В текста се акцентира смисъла на присъединението към Шенгенското пространство за българските жители, за бизнеса и за околната среда, с неотложен резултат върху облекчаването на граничните контролно-пропускателни пунктове с Гърция и Румъния и улеснени транспортни връзки за целия Европейски съюз.
Българското Народно заседание се обръща към парламентите на страните-членки да поддържат присъединението на България към Шенгенското пространство, с което ще утвърдят правилата на тъждество и недискриминация в Европейски Съюз. Призовава Съветът на Европейски Съюз да одобри решение за цялостно използване на наредбите на правото от Шенген във връзка с Република България, с което да подсигурява премахването на инспекциите по всички вътрешни граници на страната - сухопътни, въздушни и морски, от началото на 2023 година
" Налице е чудесно полицейско съдействие с сътрудниците. Независимо че към момента не е пълновръстен член на Шенген, България споделя отговорностите по застраховане естественото действие на Шенгенското пространство и способства солидарно за високото равнище на сигурност на европейските жители ", се споделя още в претекстовете.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР