Парламентът прие с пълен консенсус на първо четене в пленарна

...
Парламентът прие с пълен консенсус на първо четене в пленарна
Коментари Харесай

До 5 затвор за насилие в семейството прие парламентът на първо четене

Парламентът одобри с цялостен консенсус на първо четене в пленарна зала измененията в Наказателния кодекс, които плануват до 5 години отнемане от независимост поради душевен тормоз в фамилията. " За “ гласоподаваха 137 народни представители.
В законопроекта се планува още тормозът отвън фамилията да се санкционира със затвор до 1 година или пробация.
Жертвите ще бъдат предупреждавани и в случай че насилникът им избяга или бъде пуснат предварително от пандиза. Законът ще преследва и насилствените бракове.
Досега домашното принуждение не бе включено в Наказателния кодекс. С направените оферти към всичките квалифицирани сформира на ликвидиране, склоняване към самоубийство, телесна щета, похищение, насила и закана, се прибавя текстът „ осъществени в условия на домашно принуждение “.
Ще се санкционира също и закана, която е провокирала боязън и жертвата. Според данните, на които се базират вносителите, всяка четвърта жена в страната е жертва на принуждение в всекидневието и дома си. То може да бъде физическо или психическо и има доста проявни форми, измежду които полово принуждение, обезчестяване, гонене, незаконно отнемане от независимост, насилствен аборт и други.
Тези констатации се поддържат и от правосъдната процедура. Данните от седем окръжни съдилища в интервала 2012 – 2014 година демонстрират, че 91% от случаите убийствата на дами са осъществени от мъже, 7% - при съучастничество на мъже и дами и едвам 2% - единствено от дами.
В 35% от случаите убийствата и опитите за ликвидиране на дами са осъществени от сегашен или някогашен съкровен сътрудник на жертвата, в 31% - от различен прочут мъж и единствено в 9% от убийствата са осъществени от чужд.
Тревожната статистика демонстрира, че две трети от убийствата са осъществени в дома на жертвата. Вносител на промените е Цвета Караянчева и група депутати.
" Не би трябвало да сме фенове на домашното принуждение, а участници в предотвратяването му. "
Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева в дебатите по първото четене на измененията в Наказателния кодекс.
„ Дошло е времето за действителни дейности. Домашното принуждение е ужасно събитие, удря по достолепието на хората “, разяснява Цвета Караянчева.
„ Всяка жена има право да влезе във връзка и да излезе от нея, когато сама реши. Всеки жител има това право “, уточни ръководителят на Народното събрание.
„ Жертвите би трябвало да знаят, че ще има метод, по който да сезират органите на реда “, разгласи Цвета Караянчева.
„ Момче и момиче имат любовна връзка за няколко месеца, без брак. Момичето взема решение, че би трябвало да излезе от връзката. Момчето всеки ден й оставя по една роза на колата. Момичето е в стрес и нервност, когато излиза и вижда розата. Пред Министерство на вътрешните работи той споделя, че нищо не прави като й слага роза на колата. Да, само че това е редовно и психическо принуждение. Ако не се вземат ограничения - това може да прерасне в ликвидиране или самоубийство “, даде образец тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР