Парламентът прие решение за реализирането на проекта за инвестиционен разход

...
Парламентът прие решение за реализирането на проекта за инвестиционен разход
Коментари Харесай

Парламентът разреши купуването на бойните машини Страйкър

Парламентът одобри решение за реализирането на плана за капиталов разход за „ Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада ”. Решението беше гласувано със 191 гласа, от които 134 гласа " за ", 55 - " срещу " и двама " въздържал се ".

Решението поддържаха депутатите от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи. С " въздържал се " гласоподаваха двама народни представители от " Българска социалистическа партия за България ", останалите гласоподаваха с " срещу ". " Против " бяха и депутатите от " ИТН " и " Възраждане ". 

В отчета на водещата комисия - по защита, се показва, че планът е обвързван с главния ангажимент на страната ни към груповата защита и се отнася до създаване на механизирана бригада от състава на Сухопътни войски. С неговата реализация ще се реализиране по-добра оперативна и техническа съгласуемост с армиите на страните членки на НАТО и ще се понижи сериозната взаимозависимост от страни отвън НАТО и Европейски Съюз в региона на въоръжението. 

С оферти план на решение за приемане на Проект за капиталов разход се планува придобиване на 198 броя бойни, разследващи и командно-щабни машини, специфични машини за нуклеарно, химическо и биологично разузнаване, за здравна евакуация, за инженерно обезпечаване, транспортни и евакуационни машини. От тях 183 са бойни машини от семейството " Страйкър " (Stryker). Останалите 15 са спомагателни камиони. Предлаганият период за произвеждане и доставка на машините е към 36 месеца от възлагането на контракта за произвеждане от страна на Сухопътните войски на Съединени американски щати. Началото на доставките е планувано за третото тримесечие на 2025 година, а краят им - за първото тримесечие на 2028 година. Основното количество от бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 и 2027 година, с ритъм на доставките от 10 машини на месец, се показва в отчета на комисията. 

Предложението съдържа благоприятни условия за индустриално съдействие, трансфер на технологии и основаване на качества в „ Терем - Холдинг “ ЕАД за асемблиране и ремонт на машини от семейството Stryker, разграничено на четири стадия, като един от стадиите планува създаване на качества за капитален ремонт на машините, качества за трансформация и премахване на бойни повреди, както и създаване на районен център за поддръжка на машините от семейството Stryker, с благоприятни условия за поддръжка на машините от Сухопътните войски на Съединени американски щати, основани в Европа, както и на други европейски страни. Предвижда се също включване на български компании в световната верига за доставки на General Dynamics.

Според импортирания от Министерския съвет Проект за капиталов разход ще са нужни финансови средства от порядъка на 1,376 милиарда щатски $ (2,504 320 милиарда лева, изчислени при курс на щатския $ $1=1.82 лева.) без Данък добавена стойност. От тях 1,210 милиарда щатски $ (2,02 милиарда лева без ДДС) за придобиване на 198 машини. Артилерийско и стрелково въоръжение е с планирана стойност 65 000 000 щатски $ (118 300 000 лева.), а управляеми противотанкови ракети Javelin са с планирана стойност 101 000 000 щатски $ (183 820 000 лева.). За вторите два плана занапред се чака през 2024 година Министерство на защитата да получи проектодоговори.

Съгласно плана за интернационален контракт BU-B-UCP, чиято ратификация ще бъде импортирана в Народното събрание след приемането на сегашния Проект на решение за приемане на Проект за капиталов разход, е планувано заплащането да се извърши за интервал от 5 години до 2027 година, като схемата за заплащане авансово е съгласувана с Министерството на финансите. За 2023 година е планувано по плана да бъдат разходвани 479 315 200 лева, се показва в отчета на комисията.

" Това е положително решение и аз в действителност доста скърбя, че има такива народни представители, които работят против ползите на българската войска ",

Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев. Министър Тагарев отговори на рецензиите от страна на народните представители от " Българска социалистическа партия за България " и от " Възраждане ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР