Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагането

...
Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагането
Коментари Харесай

Парламентът прие процедурни правила за предлагане на кандидати и избор на председател и членове на КЗЛД

Парламентът одобри процедурни правила за изискванията и реда за предлагането на претенденти за ръководител и членове на Комисията за отбрана на персоналните данни /КЗЛД/, показване и обществено обявяване на документите и чуване на претендентите в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Решението беше взето със 114 гласа "за ", без "против " и въздържали се. То е по отношение на приключването на мандата на настоящия състав на КЗЛД.

Предложението за претенденти за ръководител и членове на Комисията за отбрана на персоналните данни се внася в писмена форма от Министерски съвет, а изборът се прави от Народното събрание.

За членове на комисията могат да бъдат избирани български жители, които имат висше обучение по информатика, по право или са магистри по осведомителни технологии. За ръководител на Комисията се избира дееспособен правист. Необходимо е претендентите да имат добра професионална известност и трудов стаж по специалността си не по-малко от 10 години, да не са осъждани на отнемане от независимост за умишлени закононарушения от общ темперамент, без значение дали са оправдани. Кандидатите ще бъдат тествани за принадлежност към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска.

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за отбрана на растенията

Предложенията дружно с приложените към тях документи ще се разгласяват на профилиран тематичен уебсайт на интернет страницата на Народното събрание в период не по-късно от 14 дни преди чуването на претендентите от Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание. Неправителствените и професионалните организации не по-късно от три дни преди чуването могат да показват на вътрешната комисия мнения за претендентите, включващи и въпроси, които да им бъдат сложени.

При гласуването в Народното събрание за определен се счита претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Според Закона за отбрана на персоналните данни, КЗЛД е колегиален орган и се състои от ръководител и четирима членове. Те се избират от Народно събрание за период от пет години и могат да бъдат преизбирани за още един мандат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР