Парламентът прие промени в Закона за ограничаване изменението на климата

...
Парламентът прие промени в Закона за ограничаване изменението на климата
Коментари Харесай

Депутатите приеха промени в закона за климата, с опасения за поскъпване на тока

Парламентът одобри промени в Закона за ограничение изменението на климата на първо четене.
Текстовете на законопроекта плануват министърът на стопанската система да издава разпоредба, с която се дефинират изискванията и редът за даване на помощ за предприятия, за които е преценено, че са изложени на забележителен риск от „ приключване на въглерод ".
Причината е в прехвърлянето на разноските за квоти излъчвания на парникови газове, свързани със схемата за търговия с излъчвания на Европейския съюз, в цената на електрическата сила.
Годишната помощ е обезпечена от приходите, генерирани от продажбата посредством търг на квоти за излъчвания на парникови газове за съоръжения.
Размерът й се дефинира с наредбата в границите на регулаторната процедура за ценообразуване в електроенергетиката при съблюдаване на условието за минимално влияние върху останалите браншове, които не са изложени на риск от „ приключване на въглерод ”.
Тя би трябвало да се съгласува с министъра на околната среда и водите, министъра на финансите и министъра на енергетиката.
. " За " законопроекта гласоподаваха 93 народни представители, " срещу " -3 и " въздържали се " - 48
Спорове в Народното събрание
Най-остри в рецензията към законопроекта бяха от " Атака ". " Този законопроект трансформира в закон волята на непознати ползи, разгласи Павел Шопов от патриотичната групировка.  Според него този закон ще има последствия за десетилетия в българската енергетика.Фризирани отчети на комисията. Въздържали се от опозицията. Тъжна работа “, уточни Павел Шопов. Той предвижда, че с обяснението, че се пази околната среда, ще се вдигне цената на тока.
Смущаващи неща в законопроекта съзряха и от левицата. Според зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Христо Проданов законът касае 5 % от фонда за нездравословните излъчвания да се разпределя във тип на помощ към производства главно свързани с преработката на метали в България . „ Тази държавна помощ се прави по този начин, тъй като тези български производители биха могли да бъдат конкурентоспособни на своите европейски съперници, а и международните. От тази страна Българска социалистическа партия поддържа това предложение “, сподели Проданов. Той разясни, че това, което смущава парламентарната група на опозицията е методът, по който се дефинират тези предприятия.
ГЕРБ обоснова приемането измененията в закона с разпределяне на помощи за предприятия в риск от приключване на въглерод. Със закона ще се вкара механизъм за разпределяне на помощи за предприятия в риск от приключване на въглерод и ще се подобрят изискванията за бизнес, разгласи депутатът от ГЕРБ Васил Цветков. Той обърна внимание, че в част от страните отвън Европейски Съюз не се ползват строги правила за ограничение промените от климата, вследствие на което предприятията там са в по-изгодно икономическо състояние. „ Това може да докара до изместване на избраните производства отвън Европейски Съюз “, разяснява депутатът от ГЕРБ. „ С цел отбрана на ползите и опазване на конкурентоспособността на предприятията директивата вкарва механизъм за тяхното подкрепяне под формата на държавна помощ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР