Парламентът прие промени в Закона за местното самоуправление и местната

...
Парламентът прие промени в Закона за местното самоуправление и местната
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация

Парламентът одобри промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация на първо четене. Промените са импортирани от Министерския съвет. От гласувалите 105 народни представители 101 бяха "за ", а четирима се въздържаха.
В отчета на Комисията по бюджет и финанси се показва, че измененията целят рационализиране на настоящата нормативна уредба, касаеща пълномощията на общинските препоръки, кметовете на общини и кметовете на кметства по съставянето и осъществяването на общинските бюджети. Въвежда се обвързване на общинския съвет при приемане на бюджета на общината да утвърждава разноски по избрани индикатори на кметствата в границите на общия бюджет на общината. Въвежда се обвързване на кмета на общината при осъществяването на бюджета да обезпечава навреме през годината утвърдените разноски по бюджетите на кметствата. Според вносителя измененията ще подсигуряват по-голяма финансова автономия на кметствата и ще засилят персоналната отговорност на кметовете на кметства при консумиране на утвърдените по бюджета разноски на общината.
В свое мнение НСОРБ декларира, че не поддържа препоръчаните промени. Депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и Движение за права и свободи показаха кардинална поддръжка на законопроекта, само че настояха за съществени промени на текстовете сред първо и второ четене.
Според Славчо Атанасов от Оперативна програма текстовете ще основат проблем за огромните общини като София, Пловдив и Варна, където има районни кметове, които са избираеми. Ако дадем на районните кметове лични бюджети, на процедура ще разцепим трите огромни града на дребни градчета, самостоятелни едно от друго, сподели той и добави, че за един град би трябвало да има цялостна политика, а не на парче. Той изиска районните кметове да се назначават от кмета на огромната община след гласоподаване от общинския съвет. Сега, по думите му, един кмет на огромен град не може да влияе върху един областен кмет и се получават от време на време страхотни исблъсъци.
Според Емил Христов от ГЕРБ в настоящия си тип измененията ще основат проблеми в огромните общини. Има общини, които имат повече от 50 кметства, и в случай че законопроектът бъде признат по този начин, ще докара до доста комплицирани взаимоотношения в тези огромни общини.
Танер Али от Движение за права и свободи също уточни, че в текстовете има несъответствия и би трябвало да се трансформират на второ четене. Всички сме за финансова децентрализация, кметовете да имат автономия, лични бюджети, само че би трябвало един сериозен метод, с цел да има резултат от целия законопроект.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР