Парламентът прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на

...
Парламентът прие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха данъчни облекчения за млади хора и промяна на ставките за храни и образование

Парламентът одобри промени в Закона за корпоративното подоходно облагане на второ четене. По този метод се променят няколко данъчни закона, измежду които Законът за локални налози и такси, Законът за Данък добавена стойност, Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Законът за обществените финанси, Законът за счетоводството и други.
Законът за корпоративното подоходно облагане е направен по отношение на нуждата от цялостно въвеждане в националното данъчно законодателство на европейски наставления.
С текстовете се вкарва характерна данъчна регулация за обезвреждане на случаите на хибридни несъответствия и на несъответствия с данъчно задължено лице, което е локално лице за данъчни цели на повече от една пълномощия. Депутатите регламентираха разпоредбите за хибридните несъответствия при установяване на данъчния финансов резултат.
Съгласно текстовете хибридно противоречие е налице в случаите, когато заплащане по финансов инструмент води до приспадане без включване и същото заплащане не е включено в данъчния финансов резултат на получателя в данъчния му интервал, който стартира в период от 12 месеца, считано от края на данъчния интервал на платеца и несъответствието се дължи на разликите в клафикацията на инструмента или заплащанията по него. Депутатите одобриха предлагането на народния представител от ГЕРБ и ръководител ра Бюджетна комисия Менда Стоянова, според което не се признават за данъчни цели счетоводните разноски.
Народните представители одобриха и предлагането на ГЕРБ за основаване на програмен продукт, наименуван „ Електронен магазин “. Съгласно текстовете достъпът до него ще се реализира през интернет при потребление на уеб-браузър или мобилно приложение. Чрез него ще се прави продажба на артикули или услуги чрез подписване на контракт от разстояние като се дава опция за избор от клиента посредством потребителска кошница или по различен метод, както и за даване на информация за контакт с купувача, адреса на доставка и метода за заплащане.
Отхвърлено беше предлагането на Българска социалистическа партия в преходни и заключителни разпореждания за промени в Закона за обществените финанси. Текстовете, за които опозицията упорстваха касаят бюджетните взаимоотношения на общинския бюджет с централния бюджет. От партията желаеха бюджетните взаимоотношения на общинския бюджет с централния бюджет да включват прехвърляния от една пета от размера на импортираните налози върху приходите на физическите лица от лицата с непрекъснат адрес на територията на съответната община и една десета от размера на импортирания налог върху добавената стойност от комерсиалните обекти за търговия на дребно, регистрирани на територията на съответната община.
Парламентът отхвърли и предлагането на Българска социалистическа партия и за освобождение от налог върху приходите на всички младежи до навършване на 26 години.
Депутатите отхвърлиха предлагането на опозицията и за необлагаем най-малко от 500 лева за всяко дете ненавършило 18 години.
Не беше признато и предлагането на социалистите в Закона за корпоративното подоходно облагане данъчната ставка за месо, мляко, яйца, брашно и хранителни артикули от брашно да е в размер на 5 % .
Социалистите желаеха още и понижаване на данъчната ставка за медикаментите .
От своя страна Движение за права и свободи предлагаха нулева ставка на Данък добавена стойност за доставките, свързани с издаване, разпространяване и продажба на художествена, научна и образователна литература. Предложението им обаче също бе отхвърлено.
Народното събрание отхвърли и предложенията на Движение за права и свободи, препоръчани сред двете четения в преходни и заключителни разпореждания на законопроекта промени в Закона за предучилищното и учебното обучение.
От Движението упорстваха родителите на децата да не заплащат такси за прехрана на действия, които не се финансират от държавния бюджет, а на децата, в наложително предучилищно обучение – единствено такси за дейностите по хранене, отвън финансирането от страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР