Парламентът прие промени в Закона за филмовата индустрия на първо

...
Парламентът прие промени в Закона за филмовата индустрия на първо
Коментари Харесай

Парламентът прие промени в Закона за филмовата индустрия на първо четене

Парламентът одобри промени в Закона за филмовата промишленост на първо четене. От гласувалите 90 депутати 89 бяха "за ", а един се въздържа.

Законът за филмовата промишленост урежда връзки, свързани с производството, разпространяването, промоцията и сподели на филмите, както и държавното подкрепяне на българската кино промишленост, като основава условия за нейното развиване.

Промените са за използване на европейското законодателство в региона на държавните помощи. Предвижда се държавното подкрепяне да се осъществя посредством три схеми. Две схеми са за държавна помощ - за произвеждане на филми и за разпространяване на филми. Една смеха е за минимална помощ за фестивали и показ на филми.

Европейската комисия следва да бъде уведомявана в случаите, когато предоставената държавна помощ по скица за помощ за аудиовизуални творби надвишава 50 млн. евро. Във връзка с това в законопроекта категорично е планувана наредба, според която годишният бюджет на всяка една от схемите за произвеждане и за разпространяване на филми да не надвишава 97 790 000 лв..

Друга смяна е обвързвана с европейски правилник, който се отнася за случаите, в които не се уведомява Европейската комисия при даване на помощ de minimis. Общият размер на помощта de minimis не може да надвишава 200 000 евро за интервал от три бюджетни години.

Депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов благодари на всички депутати, които поддържаха измененията, защото по думите му те били доста значими за работещите в киноиндустрията. Не подценявайте българското кино, в България има условия да се вършат и киноизкуство, и киноиндустрия, сподели още Будинов, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР