Парламентът прие промени в Закона за електронното управление на първо

...
Парламентът прие промени в Закона за електронното управление на първо
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за електронното управление

Парламентът одобри промени в Закона за електронното ръководство на първо четене. Измененията са импортирани от Министерски съвет. "За " законопроекта гласоподаваха 105, "против " - 3 и 40 се въздържаха.

Промените целят да обезпечат успеваемост и сигурност при даването на електронни административни услуги на жителите и организациите поради признатите промени и допълнения в Административнопроцесуалния кодекс.

С първата група промени се реализира гаранция, че жителите и организациите – консуматори на електронни административни услуги, ще разполагат със сигурен, благонадежден и проследим канал за подаване на електронни документи и заявяване на електронни административни услуги. Втората група промени и допълнения се отнася до пълномощията на ръководителя на Държавна организация "Електронно ръководство ", целящи гарантиране на осъществяването на Стратегията за развиване на електронното ръководство, използването на архитектури по области на политики и бюджетен надзор върху разноските за е-управление и осведомителните и информационни технологии.

Изграждането и развиването на електронното ръководство изисква координация, оперативна съгласуемост и систематична интеграция на споделените осведомителни запаси при резистентен модел за дълготрайно ръководство.

Заместник-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски дефинира измененията като удостоверение за неуспеха на държавното управление. "Няма по какъв начин да отминем тихичко и лекичко, уточни още той и добави, че 2 милиарда лева е изхарчила българската страна за въвеждане на електронното ръководство. Също по този начин уточни, че не е известно за какво ресорът "Електронно ръководство към този момент не е ръководен от вицепремиера Томислав Дончев, е "прехвърлен на другия вицепремиер ". Според Свиленски повода е "несправяне със дилемите ". "Ние ставаме очевидци на анулация на въвеждането на новите персонални документи, където е заложен електронен идентификатор. Кога ще се случи това, по кое време ще бъде оповестена поръчката ", попита зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия. Според него в този момент се предлага да се извадят функционалности от държавната организация "Електронно ръководство " и тя да се трансферира в "Информационно обслужване ". Той зададе и въпроса ще поеме ли страната отговорност да каже нкога на процедура ще има електронно ръководство в България и по кое време ще бъде прекратена корупцията в страната, тъй като това е една от ограниченията?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР