Парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата на

...
Парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата на
Коментари Харесай

На първо четене: Автомобилите без винетки няма да могат да напускат страната

Парламентът одобри промени в Закона за придвижване по пътищата на първо четене. Една от новостите е, че коли без винетки няма да могат да напущат страната и няма да им се разрешава да минат годишен механически обзор.

Депутатите гласоподаваха три законопроекта, по предложение на Министерски съвет, на ПГ на ГЕРБ и на ПГ на „ Воля “. Измененията на Министерски съвет бяха подкрепени от 109 депутати, 32-ма гласоподаваха с „ въздържал се “. Промените, импортирани от „ Воля “, бяха подкрепени единомислещо с 143 гласа „ за “. Предложенията на ГЕРБ поддържаха 109 народни представители, 15 бяха „ срещу “, а 18 се въздържаха.

Глобата за коли без винетки ще бъде 300 лева ., а водачите ще могат да заплащат на място. Автомобилите, които ще ги управляват на пътя, ще бъдат снабдени с ПОС терминали, с цел да бъде заплащана глобата по банков път,

Според в този момент настоящото законодателство на лидер, който не е заплатил наложените му санкции в период, и това се откри при инспекция на пътя, се лишава шофьорската брошура до възнаграждение на санкциите в цялостния им размер.

Предвижда се и вид задълженото лице да може да заплати санкциите в границите на два часа след връчването на акта за наложително лишаване на шофьорската брошура.

Според измененията чиновници на Агенция " Пътна Инфраструктура " (АПИ) към този момент ще имат право да стопират коли за неплатена пътна такса (винетка) или тол такса. Те ще разполагат и с данните за други нарушавания, осъществени със съответния автомобил.

Ако колата е била засечена да се движи по платената пътна мрежа, без да е платена винетна такса, тя няма да бъде допускана до годишен механически обзор, до момента в който притежателят ѝ не се издължи на хазната, гласят други промени в закона.

Автомобилите няма да могат да напущат и страната, до момента в който не си платят. Това е ново условие за наложителните годишни прегледи. Досега за тях се искаше единствено записка за заплатен годишен налог върху транспортното средство към общините, само че откакто бе направена връзка сред системите на КАТ и на общините, и това обвързване отпадна. Промените прибавят съществено утежняване на режима - обзор да се отхвърля и за всевъзможни други непогасени нарушавания по Закона за придвижване по пътищата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР