Парламентът прие промени в Закона за биологичното разнообразие на първо

...
Парламентът прие промени в Закона за биологичното разнообразие на първо
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене нов подход за управление на Натура 2000

Парламентът одобри промени в Закона за биологичното многообразие на първо четене. "За " законопроекта гласоподаваха 92 народни представители, "против " - 1 и "въздържали се " - 34.

Промените целят въвеждането на новия метод за ръководство на Натура 2000 в България, а точно ръководството на предпазените зони на районен принцип. Това ще се случи посредством създаване и осъществяване на териториални проекти за ръководство. Подходът планува и построяването на нови структури за ръководство на мрежата на районно и национално равнище. Регламентира се пълномощието на министъра на околната среда и водите да създава Национална предпочитана рамка за деяние за Натура 2000.

Необходимо е да бъде въведен съответен метод за ръководство на мрежата Натура 2000 в националното законодателство, акцентира депутатът от парламентарната група на ГЕРБ и ръководител на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева по време на дебата по измененията в закона.

Василева насочи поздравления по случай Световния ден на околната среда и напомни, че още през 2017 година е почнала полемиката със заинтригуваните страни за въвеждането на нов метод за ръководство на мрежата от предпазени естествени зони.

Според депутата от ГЕРБ тематиката постоянно е предизвиквала страсти, напрежение и конфликтни отзиви.

"Много са въпросите, които стоят за решение. Факт е, че този законопроект съдържа текстове, по които е реализиран компромис в дългите разисквания. В този смисъл желая да изразя поддръжката на парламентарната група на ГЕРБ за приемането на законопроекта “, съобщи още Василева.

Тя уточни, че и в Комисията по околната среда и водите са получени редица мнения, като множеството от тях поддържат този метод и молят към прецизиране на някои елементи от текстовете, върху които ръководещите имат подготвеност да работят.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР