Парламентът прие промени в Наказателния кодекс на второ четене. Част

...
Парламентът прие промени в Наказателния кодекс на второ четене. Част
Коментари Харесай

Парламентът прие промените в Наказателния кодекс

Парламентът одобри промени в Наказателния кодекс на второ четене. Част от измененията са ориентирани против незаконното произвеждане и разпространяване на акцизни артикули. В кодекса беше записано, че който създава или държи за разпространяване алкохол, алкохолни питиета или тютюневи произведения без позволение, в немаловажни случаи, се санкционира с отнемане от независимост от 1 до 6 години и санкция от 20 000 до 100 000 лева, както и с отнемане от права. Който в нарушаване на открития ред изготвя, държи или укрива предмети, материали или оръдия, както и механически уреди, за които знае или допуска, че са предопределени или послужили за създаване на уреди за произвеждане на алкохол, алкохолни питиета или тютюневи произведения, се санкционира с отнемане от независимост до три години.

Създава се указател на лицата, които правят импорт, въвеждане на територията на страната, произвеждане, продажба, даване, предложение или възстановяване/рециклиране на машини и/или уреди за произвеждане на тютюневи произведения. Регистърът ще е обществен и ще се води от Министерството на стопанската система.

Други промени са свързани с предварителна защита против незаконно лишаване на моторно транспортно средство. Противозаконното навлизане в непознат автомобил без единодушието на притежателя ще се санкционира единствено с отнемане от независимост до три години. Отпада опцията за налагане на различното наказване - санкция до 3000 лева

Депутатите взеха решение при задържане под стража плануваното в закона неотложно известяван на фамилията и работодателя на обвинения (или на Министерство на вътрешните работи, когато арестуваният е непознат гражданин) да може да се отсрочи с 48 часа. Това ще става в случаите, когато е налице неотложна нужда да се предотврати настъпването на тежки неподходящи последствия за живота, свободата или физическата цялост на разположение или когато е неотложно предприемане на дейности от проверяващите органи, чието възпрепятстване би затруднило съществено наказателното произвеждане. Отлагането на това известяван ще се ползва предвид на особените условия на всеки съответен случай, като не надвишава нужното и не се основава единствено на типа или тежестта на осъщественото закононарушение. Решението за отлагането на уведомяването ще се взема от прокурора на досъдебното произвеждане, който би трябвало да се произнесе с стимулирано разпореждане. Постановлението предстои на обжалване от обвинения или от неговия бранител пред съответния първоинстанционен съд. От Българска социалистическа партия възразиха против тази смяна.

Друга част от измененията са свързани с европейски наставления във връзка с застраховане и конфискация на средства и облаги от незаконна активност в Европейския съюз и във връзка с правото на достъп до юрист в наказателното произвеждане и в производството по европейска заповед за арест и по отношение на правото на известяван на трето лице при задържане и на реализиране на връзка с трети лица и консулски органи през интервала на задържане. На обвинения ще се дава обща информация, улесняваща избора му на бранител, както и категорично се показва правото му свободно да реализира връзка със бранителя си, да се среща уединено с него, да получава препоръки и друга правна помощ, в това число преди започване и по време на осъществяване на разпита и на всяко друго процесуално деяние с присъединяване на обвинения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР