Парламентът прие промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), предложени от

...
Парламентът прие промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), предложени от
Коментари Харесай

Данъчните ще получават данни за трансгранични данъчни схеми с потенциален риск

Парламентът одобри промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), препоръчани от Министерския съвет, с които се вкарват европейски наставления за битка с данъчни схеми с евентуален риск, заяви Българска телеграфна агенция.

Според признатите текстове приходната администрация ще получава информация за трансгранични данъчни схеми с евентуален риск от отбягване на данъчно облагане от задължените лица - консултанти или данъчно задължени лица. Данъчната скица може да включва договореност, съглашение, спогодба, единодушие, мнение, скица, проект, трансакция и други сходни, както и поредност от такива, може да се състои от няколко елементи или няколко стадия на осъществяване.

Тази информация ще разреши на органите да противодействат на нездравословните данъчни практики, написа в претекстовете си вносителят. Освен това по реда на автоматизирания продан на информация изпълнителният шеф на

Националната организация за приходите, който е способен орган по смисъла на Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, ще получава информация за сходни данъчни схеми, създадени или прилагани в други държави-членки, които биха могли да имат отражение върху данъчните доходи на България.

С приемането на измененията се цели органите по приходите да могат да противодействат дейно на пренасочването на облагаема облага към така наречен офшорни компании.

Заложени са и административно-наказателни разпореждания за несъблюдение на задължението за даване на информация за трансгранични данъчни схеми, които са в забележителен размер.

Румен Гечев от левицата разяснява обаче, че санкциите са извънредно ниски и неефективни - от 2 хиляди до 5 хиляди лева за физически лица и до 10 хиляди лева за юридическите лица. Затова сред двете четения от Българска социалистическа партия ще предложат фрапантно завишение на глобите, което е в полза на фиска.

Личното ми мнение, означи депутатът, е, че предложенията на Европейски Съюз са ненапълно палиативни, тъй като не е задоволително да няма съответни ограничения за закриването на офшорки. Нашият парламент би трябвало да мисли за цялостната им възбрана като средство за укриване на налози, разгласи Гечев.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2020 (26)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР