Парламентът прие отчет за дейността на Комисията за защита от

...
Парламентът прие отчет за дейността на Комисията за защита от
Коментари Харесай

Парламентът прие отчет за дейността на Комисията за защита от дискриминация през 2020 г.

Парламентът одобри доклад за активността на Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) през 2020 година. „ За “ гласоподаваха 149 депутати, 11 бяха „ срещу “, а трима се въздържаха.

За 2020 година са постъпили 910 тъжби и сигнали, формирани са 581 преписки и е оказана правна помощ на 1200 жертви на дискриминация. Постановените решения са 728, а самосезиранията са 412. Събираемостта на наложените санкции и имуществени наказания се е нараснала с над 110 %. През 2020 година броят им е бил 22 550, а през 2019 година - 18 900.
КЗД регистрира, че през 2020 година е работила в условия на пандемия, само че е съумяла да се оправи и да не приключва работата си. В доклада си комисията показва, че продължава да работи по

Националната акция „ Достъпна България “, чиято цел е обезпечаване на налична среда за хората с увреждания.

В хода на полемиката в пленарната зала от „ Възраждане “ се оповестиха за закриването на комисията. Според заместник-председателя на ПГ на „ Възраждане “ Петър Петров КЗД пренебрегва главните си отговорности, а актовете на комисията постоянно отпадат. Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов също дефинира институцията като неефективна.

Настимир Ананиев от ПГ на „ Продължаваме Промяната “ е на мнение, че липсва задоволително интензивност от страна на КЗД, само че не счита, че тя би трябвало да се закрие. Филип Попов, заместник-председател на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “, изрази поддръжка за работата на комисията.

Радомир Чолаков от ПГ на ГЕРБ-СДС сподели, че колкото повече един регулатор стартира " да свири “ и да се намесва, толкоз по-лошо става. По думите му тишината в КЗД приказва за добра работа, която е съдействала за успокояването на въпросите по дискриминация в обществото.

Председателят на КЗД доцент Анна Джумалиева сподели, че комисията ще вземе поради забележките и препоръките на депутатите. Тя обаче изрази противоречие с мнението за закриване на институцията и уточни, че сходни институции има и в другите страни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР