Парламентът прие окончателно промените в Закона за защита на личните

...
Парламентът прие окончателно промените в Закона за защита на личните
Коментари Харесай

Закон въведе железен надзор над писането

Парламентът одобри дефинитивно измененията в Закона за отбрана на персоналните данни. С тях се дава опция на държавни органи да ревизират медийни изявления, както и да отхвърлят достъп до информация.

Промените са стимулирани от нуждата да се вкарат условията на европейска инструкция по отношение на " отбраната на физическите лица по отношение на обработването на персонални данни от способените органи за задачите на предотвратяването, следствието, разкриването или наказателното гонене на закононарушения или осъществяването на санкции и по отношение на свободното придвижване на такива данни ".

Какъв контрол ще упражняват държавните органи

Комисията за отбрана на персоналните данни ще има пълномощия за следствие, за предоставяне на позволения и мнения. Промененият закон уголемява нейните задания и пълномощия, като на единствен контролен орган в България, виновен за отбрана на главните права и свободи на физическите лица по отношение на обработването и улеснението на свободното придвижване на персоналните данни в границите на Европейски Съюз.

Комисията се дефинира и като орган, способен да акредитира сертифициращи органи в региона на отбраната на персоналните данни.

Комисията ще води три обществени регистъра - указател на админите и обработващите персонални данни, които са определили длъжностни лица по отбрана на данните; указател на упълномощените сертифициращи органи; указател на кодексите за държание.

Регламентират се и пълномощията на Инспектората към Висшия правосъден съвет при реализирането на контрол при обработването на персонални данни в избрани случаи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР