Парламентът прие окончателно на второ четене актуализацията на държавния бюджет

...
Парламентът прие окончателно на второ четене актуализацията на държавния бюджет
Коментари Харесай

Парламентът одобри актуализацията на държавния бюджет за 2020 г.

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2020 година Актуализацията се наложи поради рецесията с разпространяването на Covid-19 у нас и ще даде опция на страната да поеме нов дълг от интернационалните финансови пазари.

Одобрените промени плануват недостиг в края на годината от 3,5 милиарда лв. и увеличение на тавана за вдишване на държавен дълг от 2,2 милиарда на 10 милиарда лв..

Част от този нов дълг ще бъде употребен за финансиране на недостига, както и за капитализация на Българската банка за развиване (ББР) със 700 млн. лв..

За в този момент останалата част от утвърждения нов предел на държавния дълг от 10 милиарда лв. ще бъде ликвиден буфер, а финансовият министър Владислав Горанов изрази вяра да не се стига до изтеглянето на цялата сума, само че уточни, че са отворени всичките благоприятни условия - на вътрешния и външен пазара, както и от интернационалните финансови институции.

За да се обезпечи еластичност бе повишен и лимита с 2 милиарда евро до 10 милиарда евро по световната средносрочна стратегия за облигации, призната през 2015 г.

Променената бюджетна рамка и новият таван на държавния дълг бяха утвърдени с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи, " Воля " и самостоятелни депутати. " Против " бяха единствено от Българска социалистическа партия.

Според бюджетната актуализация са планувани 1,4 милиарда лв. трансфер към държавното публично обезпечаване, респективно към фонд " Безработица ", за застраховане на заплащанията на съкратени служащи и чиновници и за обезпечаване на мярката " 60/40 " за подкрепяне на бизнеса.

С актуализацията на бюджета за 2020 година страната капитализира Българската банка за развиване (ББР) ще бъде капитализирана със 700 млн. лв. и в допълнение в бюджета се обезпечават още 700 млн. лв. държавни гаранции за ББР.

По този метод ще може хората, които са в неплатен отпуск, както и всички самоосигуряващи се лица, да получат три следващи месеца по 1500 лв. месечно безлихвен заем, с гратисен интервал от 5 години и период на погасяване 10 години.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР