Парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2018 г., предаде Агенция

...
Парламентът прие окончателно държавния бюджет за 2018 г., предаде Агенция
Коментари Харесай

Парламентът прие окончателно Бюджет 2018 - парите отиват за...


Парламентът одобри дефинитивно държавния бюджет за 2018 година, съобщи Агенция „ Фокус “.

Приходите от налози са в размер на 21,040 милиарда лв.. В бюджета за 2018 година се планува икономическият растеж едва да се забави до 3,9%, крайното ползване да се увеличи с 4,7 %, а растежът при вложенията да се форсира до 4,3 %.

При усилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на артикули и услуги ще доближи 7,1 %. През 2018 година равнището на безработица се чака да се намали до 6,2 %.

В средносрочен проект за налозите не се плануват обилни промени, като се резервира държавният приоритет за ниски налози. С признатия бюджет бяха планувани:
180,5 млн. лева.за запазване на границата, а 35, 2 млн. лв. са средствата отделени за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища в държавния бюджет за 2018 година.

Общата дотация за делегираните от страната действия за общините в бюджета за идната година е 2,780 милиарда лв.. Предвидени са прехвърляния за локални действия в размер на 284,022 млн. лв.. Депутатите одобриха бюджета на Министерството на Председателството на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година с разноски от 3,300 млн. лв.. Народните представители в началото одобриха предлагането от различния бюдет на Българска социалистическа партия да провиснал 1, 130 млн. лева за ремонт на патриаршеската катедрала „ Св. Александър Невски “ и Зографския манастир в Света гора, само че след това се върнаха на текста и го отхвърлиха. Обсъждането и гласуването на бюджета за 2018 година продължи в две пленарни съвещания.

Парламентът отпусна спомагателни 398 000 лв. за Рилския манастир, по този начин средствата за прехрана на светата обител за 2018 година стават общо 597 хиляди лв..

Парламентът утвърди и прехвърлянията за Българска академия на науките и за държавните висши учебни заведения за идната година. За Българска академия на науките са отпуснати - 83 млн.лева, за Софийски университет " Св.Климент Охридски " - 58 млн.лева, за Университета за национално и международно стопанство - близо 22 млн.лева. Техническият университет - София ще получи следващата година 41 млн. лв., Медицинският университет в София - 34 млн. лв., а Университетът по архитектура, строителство и геодезия - 13 млн. лв..

За Национална академия за театрално и кино изкуство " Кръстьо Сарафов " са планувани близо 4 млн. лв., за Национална музикална академия " Проф. Панчо Владигеров " - 4,2 млн. лв., а за Национална художествена академия - 5 млн. лв..

За Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий " са отпуснати 11,8 млн. лв., за Стопанската академия " Д. А. Ценов " в Свищов - близо 4,9 млн. лв., а за Националната спортна академия " Васил Левски " - 14 млн. лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР