Парламентът прие окончателни промени в Закона за енергетиката, насочени към

...
Парламентът прие окончателни промени в Закона за енергетиката, насочени към
Коментари Харесай

Решено: Малките производители на ток излизат на свободния пазар от 1 юли

Парламентът одобри дефинитивни промени в Закона за енергетиката, ориентирани към продължение на либерализацията на енергийния пазар. 
Промените плануват производителите на електрическа енергия с конфигурирана мощ сред 1Mw и 4Mw от 1 юли 2019 година да имат опция за излизане на свободния пазар, което се чака да обезпечи спомагателни количества електрическа енергия на борсата и възстановяване на конкуренцията.
От 1 юли 2019 година тези производители ще преминат от преференциални цени към пазарна цена и контракт за компенсиране с награда.
До 31 август 2019 година те би трябвало да подпишат контракт за компенсиране с награда с Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС), като договорите влизат в действие не по-късно от 1 октомври 2019 година
Досега силата от тези дребни производители се изкупуваше на 100% от публичния снабдител (НЕК) и те на 100% бяха обезщетени от ФСЕС.
Промените ще обиден 12 централи с високоефективно комбинарано произвеждане и 360 централи с възобновими енергийни източници. Годишно тези централи общо създават към 1 500 000 МВтч електрическа енергия.
Измененията срещнаха поддръжката на работодатели, дребни производители на сила от ВЕИ, енергийната борса, БЕХ и КЕВР, само че с искане за прецизиране на редица текстове.
Това се дължи най-много на изразени терзания за заплахата от свръхликвидност на борсата .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР