Парламентът прие най-малко веднъж на три месеца главният прокурор, ръководителите

...
Парламентът прие най-малко веднъж на три месеца главният прокурор, ръководителите
Коментари Харесай

Единодушно: Главният прокурор ще бъде изслушван на всеки три месеца в правната комисия на НС

Парламентът одобри минимум един път на три месеца основният прокурор, ръководителите на Върховния административен съд /ВАС/ и Върховния касационен съд /ВКС/ да бъдат викан в парламентарната правна комисия за доклад на битката с корупцията и престъпността.

Поправката в Правилника за работа на Народното събрание беше призната със 189 гласа " За ". Нямаше депутати, които да са " Против " или " Въздържал се ".

Главният прокурор ще бъде разпитван по какъв начин се съблюдава закона за активността на прокуратурата и проверяващите органи в това число законодателни промени, ресурсна осигуреност, усложнения, свързани с реализиране функционалностите на тези органи, резултати в битка с престъпността и битката с корупцията.

Предложението за ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд провокира напрежение в пленарната зала. Предложението бе направено от депутата на Движение за права и свободи Хамид Хамид.

" Видя се болшинството на основния прокурор. Искам да попитам сътрудниците от ГЕРБ: " Защо във вашата стратегия се планува делене на Висшия правосъден съвет? ". (...) Продължавате да хибридизирате съд и прокуратура, с цел да може да обосновавате опцията на основния прокурор и членовете на Висш съдебен съвет от прокурорската гилдия да се месят в работата на съда ", съобщи ръководителят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов.

" Герб-СДС и Българска социалистическа партия застанаха като един да избавят основния прокурор. На какъв език Венецианската комисия да ви каже, че основният прокурор не е еднакъв по статут с ръководителите на висшите съдилища. Показахме по какъв начин се гласоподава, когато става дума за господин Гешев ", разяснява Стела Николова от " Демократична България ".

" Хората не са разбрали какво са дали своят вот. Ние ще подкрепим основния прокурор да пристигна, само че вие няма да криете Лозан Панов от Народното събрание ", съобщи Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също отговори на Христо Иванов: " В предходния парламент създадохме Комисията за чуване на основния прокурор в Парламента и когато господин Гешев пристигна - гласувахме " Против " отчета му и в очите, отсам, му поискахме оставката. Не манипулирайте! В 45-ото Народно заседание също желаеме оставката и ще гласуваме да идва на чуване и господин Гешев ".

От " Демократична България " желаеха да се гласоподава единствено тяхното предложение - за чуване на основния прокурор, без шефовете на съдилища.

Парламентът отхвърли предлагането на депутати от " Изправи се! Мутри вън! ", което предвиждаше народни представители да напущат своята парламентарна група и да бъдат признати за членове в друга група.

Вносителите Арман Бабикян и Мария Капон се аргументираха, че могат да се сплотяват групи. От ГЕРБ ги нападнаха, че с това ще се разреши политическото номадство, което беше неразрешено след публичен напън през 2009 година

" Възстановява се партийното номадство. Очаквам да върнат и гласуването с непознати карти ", сподели Христо Гаджев от ГЕРБ и добави, че съгласно партията му по този начин се подменя вотът на жителите.

" Това за политическото номадство го чувам 30 година Не помня парламент, без да има напуснали депутати от парламентарните групи. Този член не е оказал помощ на никого да се държи. Предпазва се две групи да не са в алианс, в случай че са идеологически близки, наподобява това е проблем.

Възможността на избран депутат да показва мнение на избралите го, когато персоналният морал се разминава с правата партийна линия. Спасил ли е този член напускащите Българска социалистическа партия или Движение за права и свободи ", сподели Арман Бабикян от " Изправи се! Мутри вън! ".

Председателят на ПГ на " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова съобщи, че групата им не е казарма и те нямат " водач, който постоянно да е прав и който да спуска едно или друго решение ". Тя добави, че в обединението им се включват две цивилен организации, обединени в меморандум за разграждане на модела на Борисов.

По-рано през днешния ден депутатите постановиха мораториум върху концесии и назначения, осъществени от държавното управление в оставка до основаването на идващ кабинет.

Във фокуса попадат продажбата на държавни и общински лечебни заведения, както и назначенията в държавната администрация и предприятията с над 50% държавно присъединяване.

Предложенията са две на Българска социалистическа партия и на " Изправи се! Мутри вън ". Те бяха обединени в едно, само че последва спор кой е бил първи. Против мораториума гласоподава единствено ГЕРБ.

Парламентът анулира Великденската си почивка.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР