Парламентът прие на второ четене Закона за НЗОК за 2020

...
Парламентът прие на второ четене Закона за НЗОК за 2020
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене Закона за НЗОК за 2020 г.

Парламентът одобри на второ четене Закона за НЗОК за 2020 година Общата сума на разноските и прехвърлянията по бюджета на Касата за идната година е 4, 7 милиарда лева, написа Пик.

Първоначалният вид на бюджета претърпя промени. Първоначално парите за здравноосигурителни заплащания за първична извънболнична помощ бяха 244 млн. лева, за профилирана извънболнична помощ – 264 млн. лева, а за медико-диагностична активност – 94 млн. лева Между двете четения постъпи предложение на ГЕРБ парите да бъдат увеличени.6 млн. лева.допълнително бяха отпуснати от запаса за здравноосигурителни заплащания за първична извънболнична здравна помощ, 3 млн. лева за здравноосигурителни заплащания за профилирана извънболнична меицинска помощ и 3 млн. лева за здравноосигурителни заплащания за медико-диагностична активност.

Депутатите преразпределиха 99, 9 млн. лева за лекарствени артикули. Предложението бе направено от депутата от ГЕРБ Александър Иванов. " За " него гласоподаваха 108 народни представители, " срещу " - 64 и без " срещу ", с което то бе признато. Парите бяха планувани за медикаменти, които са изключение от общия механизъм за предоставяне на отстъпки. Средствата за това изключение бяха в размер на 99,9 млн. лева От ГЕРБ обаче отдръпнаха този текст и това наложи преразпределянето на парите. 68 млн. лева отидоха за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за профилирани медицинсски грижи и за домашно лекуване на територията на страната. 31, 9 млн. лева бяха разпраделени за лекарствени артикули за лекуване на злокачествени болести и лекарствени артикули при животозасращаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, в изискванията на болничната здравна помощ, които НЗОК заплаща отвън цената на оказваните медицински услуги.

Депутатите взеха решение почналото лекуване на онкологично и онкохемалогични болести преди навършване на 18-годишна възраст да продължи да се заплаща до приключането му. Промените са заложени в преходни и заключителни разпореждания на Закона за здравето. От Българска социалистическа партия предлагаха лекуването на децата да продължи в същото болнично заведение, в което е почнало. Предложението на опозицията бе отхвърлено.

Народните представители резервираха размерът на 8 % здравна вноска.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->
НАПИШИ КОМЕНТАР