Парламентът прие на второ четене промените в Закона за съдебната

...
Парламентът прие на второ четене промените в Закона за съдебната
Коментари Харесай

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за съдебната власт

Парламентът одобри на второ четене измененията в Закона за правосъдната власт, импортирани от депутати от ръководещото болшинство.

Остана опцията за външно финансиране на съсловните организации на съдии, прокурори и следователи. Първоначално промените предвиждаха източниците на финансиране да бъдат единствено членски импорт, имуществени вноски и дарения от техните членове, само че след това тези текстове бяха оттеглени.

От Българска социалистическа партия сложиха въпроса какво е наложило смяната на първичната позиция и заявиха, че не са дали своят вот " за " нито един текст от измененията.
От ГЕРБ показаха, че по този законопроект е имало оптимално необятен спор.

С промените се уточни възбраната за практикуване на комерсиална активност от магистратите. Съдиите, прокурорите и следователите, до момента в който заема длъжността си, ще могат да получават заплащане за осъществяване на научна и преподавателска активност или за практикуване на авторски права, за присъединяване в европейски и интернационалните стратегии и планове, както и за присъединяване в изработването на планове на нормативни актове, предоставени от Народно събрание, Висш съдебен съвет или органи на изпълнителната власт.

Предвижда се опция изборните членове на Висшия правосъден съвет и инспекторите в Инспектората към него при преустановяване на мандата им да бъдат възобновени на заеманата преди избора им или равна по степен служба в органите на правосъдната власт.

Измененията вкарват премахване от служба на магистрати във всички случаи на обвиняване за тежко съзнателно закононарушение от общ темперамент, като се резервират гаранциите, свързани с краткотрайния темперамент на такова премахване, както и с приемането на минимална работна заплата за периода на действието на тази мярка.

Предвижда се всички магистрати да подават декларация, в която да се разкриват техните действия и участия, а освен за новоназначените.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР