Парламентът прие на второ четене промени в Закона за публичните

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за публичните
Коментари Харесай

НС прие промени, регламентиращи взаимоотношенията между общинските бюджети и централния бюджет

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за обществените финанси, импортирани от Министерския съвет.

Част от измененията са свързани с регламентиране на взаимоотношенията сред общинските бюджети и централния бюджет. Беше записано, че размерът на бюджетните взаимоотношения сред общинските бюджети и централния бюджет може да се трансформира, когато това произтича от закон, от преструктуриране на делегираните от страната действия или при промени в натурални и/или стойностни индикатори за финансиране на съответната активност по бюджетите на общините. От Българска социалистическа партия възразиха против този текст с мотив, че бюджетните взаимоотношения имат парламентарен статут и могат да бъдат променяни единствено със закон. Георги Търновалийски съобщи, че от Българска социалистическа партия ще нападат текстове пред Конституционния съд.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ съобщи, че нито един лев преизпълнение на данъчните доходи в бюджета не може да бъде изразходван за спомагателни разноски. По думите й преизпълнението на приходите отива за понижаване на недостига в съответната година. Тя изясни, че Министерският съвет може единствено да преструктурира разноските сред обособените пера и там, където има неусвояване на разноските до края на годината, те да бъдат пренасочени към тези сфери, в които има дефицит.

Друга част от измененията са свързани с ограничение на отрицателния резултат върху бюджета от страна на общините, които имат финансови усложнения. Според текст от закона не се позволява натрупването на нови отговорности за финансови разноски и/или поемането на задължения за финансови разноски за сметка на доходи, в случай че плануваните по бюджета на общината доходи не се извършват. Не се позволява и нарастване на наличните по бюджета на общината към края на годината просрочени отговорности по отношение на регистрираните към края на миналата година, в случай че наличните към края на миналата година просрочени отговорности надвишават 5 на 100 от регистрираните разноски. Георги Търновалийски от Българска социалистическа партия съобщи, че измененията в закона основават ограничавания и забрани, които са в несъгласие с правилата на локалното самоуправление. Забраняваме им да усилват просрочените отговорности, отговори Менда Стоянова от ГЕРБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР