Парламентът прие на второ четене промени в Закона за мерките

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за мерките
Коментари Харесай

По съвет на евроинституции: парламентът промени Закона за мерките срещу изпирането на пари

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари, заяви Българска телеграфна агенция. Измененията са в осъществяване на рекомендациите на Комитета на специалистите за оценка на ограниченията против изпирането на пари (Комитета MONEYVAL) към Съвета на Европа и по отношение на използването на засилен мониторинг от Групата за финансови дейности против изпирането на пари (FATF).

С промените се уголемява кръгът на задължените лица, които би трябвало да ползват плануваните в този закон ограничения за предварителна защита на потреблението на финансовата система за задачите на изпирането на пари. Към тях се прибавят лицата, които по занимание дават достъп до депозитни касети в публични трезори, и представителите на пощенските оператори, на които е предоставено осъществяването на обособени действия от пощенската услуга, свързани с реализирането на пощенски парични преводи.

От кръга на задължените по този закон лица отпадат някои юридически лица с нестопанска цел, измежду които креативен съюзи, сплотяващи лица, извършващи сродна креативна активност в региона на културата, имащи темперамент на съсловна организация; както и съсловни и браншови организации и съюзи, работодателски и синдикални организации, стопанските камари и други сдружения в обособени икономически браншове.

Предвидено е вписването в обществен указател към Националната организация за приходите да бъде изискване за осъществяване на действия по занимание за даване на услуги за обмяна сред виртуални валути и приети валути без златно покритие, даване на услуги за прекачване или обмяна на виртуални активи, услуги по запазване на виртуални активи и ръководство на такива, позволяващо реализирането на надзор върху активите и услуги, свързани с обществено предложение на виртуални активи, както и за осъществяване на активност на доставчиците на портфейли, които оферират попечителски услуги.

В пленарната зала по предложение на Йордан Цонев (ДПС) бяха направени публицистични ремонти в дефиницията за непосредствен помощник, която се разписва в Закона за платежните услуги и платежните системи.

Депутатите одобриха и неподкрепени от отрасловата комисия оферти на Атанас Атанасов от („ Продължаваме промяната-Демократична България “) за промени в Наказателния кодекс (НК), в Закона за подкрепяне и финансова отплата на потърпевши от закононарушения и в Закона за ограниченията против финансирането на тероризма.

Атанасов изясни, че е направил няколко оферти за изменение на Наказателен кодекс, които реферират с цялостната материя на Закона за ограниченията против изпирането на пари. Когато бъдат открити избрани действия с пране на пари, би трябвало да има наказания за това, уточни той. По думите му би трябвало да се търси наказателна отговорност за тези действия, които са с висока степен на социална заплаха.

Ивайло Вълчев от „ ИТН “ (ИТН) разяснява, че напълно скоро са признати промени в Наказателния кодекс. Тази процедура през преходни и заключителни разпореждания да се трансформират други закони по подобен сякаш неосезаем метод е неприемлива и опонира на всякаква естествената парламентарна процедура, уточни той. Да не приказваме, че това бяха промени, импортирани зад някаква завеса, в отсъствието на представители на Има Такъв Народ, на „ Възраждане “ и на Българска социалистическа партия, добави той.

Маноил Манев (ГЕРБ-СДС) означи, че това е една от първите промени в Закона за ограниченията против изпирането на пари, в която се вадят лица от обсега на закона. Той уточни, че това е било не дребен труд и достижение, и това е станало във формат работна група.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР